Na hlavný obsah

Smer-SD odmieta ďalšie povinné testovanie

Nevylučuje podanie návrhu na Ústavný súd.

Smer-SD odmieta ďalšie povinné testovanie
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: SITA

Povinné celoplošné testovanie je protiústavné, tvrdí predseda strany Smer-SD Robert Fico. Uviedol, že ak sa vláda na čele s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) rozhodne ísť touto cestou, Smer podá návrh na Ústavný súd SR. „Požiadame ho, aby rozhodol predbežným opatrením o zastavení takéhoto nezmyslu,“ povedal Fico.

Možné vydieranie

Testovanie ľudí bez príznakov môže byť podľa predsedu strany Smer-SD len na báze dobrovoľnosti. „Nie je možné ho podmieňovať plnením nejakých povinností alebo tým, že pokiaľ ho človek neabsolvuje, v reálnom živote bude mať obrovské množstvo praktických problémov,“ uviedol.

„Ak sa Matovič rozhodne vyhlásiť celoplošné testovanie a bude vydierať ľudí, že pokiaľ nebudú mať modré papieriky, tak nebudú môcť ísť do práce či do obchodu, okamžite podáme návrh na Ústavný súd SR,“ konkretizoval.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha konštatoval, že plošné testovanie je nezmysel aj z medicínskeho hľadiska. Dodal, že podiel infikovaných je naďalej vysoký, a teda plošné testovanie v uplynulých týždňoch nijaký problém nevyriešilo.

Krádež či referendum

Za posledné dni Fico absolvoval stretnutia so starostami a primátormi, ktorí sa aktívne zúčastnili na predošlých testovaniach. „Ako na bežiacom páse sa objavujú informácie, že štát bol nepripravený. Keby to nezobrali do vlastných rúk primátori a starostovia, celé testovanie by bolo nemožné,“ poznamenal s tým, že kúpu antigénových testov považuje za krádež a nechce sa na tom podieľať.

Smer-SD chce zároveň iniciovať referendum o predčasných parlamentných voľbách, na ktoré potrebuje 30 podpisov poslancov. Momentálne má k dispozícii 26. „Budeme sa uchádzať o podporu hlasov z politickej strany Petra Pellegriniho a od nezávislých poslancov Tarabu, Podmanického a Kuffovcov,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko