Na hlavný obsah

Na Orave pribudne trinásť cestných mostov, obchvat odľahčí dopravu v Tvrdošíne

Výstavba obchvatu by sa mohla začať v úvode roka 2021.

Na Orave pribudne trinásť cestných mostov, obchvat odľahčí dopravu v Tvrdošíne
Na snímke vľavo provizórny most a vpravo zrekonštruovaný most v obci Podbiel, okres Tvrdošín, na ceste 1/59. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpíše v druhej polovici decembra zmluvu na vybudovanie rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná nad Oravou. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie NDS Eva Žgravčáková.

Diaľničiari zmluvu podpíšu s víťazom verejnej súťaže, ktorým je konzorcium spoločností Hochtief SK, Alpine Slovakia a Hydroekol Dolný Kubín. Zmluvná cena za realizáciu štvorkilometrového obchvatu Tvrdošína je vyše 62 miliónov eur, financovaná bude zo štátneho rozpočtu.

S výstavbou R3 Tvrdošín – Nižná nad Oravou by sa malo začať na začiatku roka 2021.

„Rýchlostná cesta R3 z Tvrdošína do Nižnej odľahčí dopravu v meste Tvrdošín. Úsek dlhý 4,4 kilometra (km) sa napája na existujúci obchvat Trstenej a vedie po ľavom brehu rieky Oravy. Končí pred obcou Nižná pripojením na súčasnú cestu I/59 prostredníctvom privádzača Nižná a okružnej križovatky Nižná – sever. Tu sa napojí na pripravovanú stavbu rýchlostnej cesty R3 Nižná nad Oravou – Dlhá nad Oravou,“ priblížila Žgravčáková.

Celá stavba zahŕňa desať mostov na R3 a tri mosty mimo R3, dočasný most cez rieku Oravu a protihlukovú stenu dlhú 2 150 metrov. NDS predpokladá, že výstavba úseku potrvá približne dva a pol roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny