Na hlavný obsah

Vlhová dosiahla tretí triumf za šesť dní, tentoraz v neobľúbenej disciplíne

Navýšila tak náskok v celkovom poradí SP.

Vlhová dosiahla tretí triumf za šesť dní, tentoraz v neobľúbenej disciplíne
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší v cieli po triumfe. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zvíťazila vo štvrtkových (26. 11.) pretekoch Svetového pohára (SP) v alpskom lyžovaní. V rakúskom stredisku Lech Zürs triumfovala v rámci disciplíny paralelný obrovský slalom. Na konte tak má tretie prvenstvo za šesť dní – v sobotu a v nedeľu vystúpila na piedestál vo fínskom Levi. Na čele celkového poradia prestížneho seriálu figuruje so ziskom 360 bodov. Priamy prenos z podujatia vysielala RTVS na Dvojke.

„Na paralelný obrovský slalom sa príliš neteším, pretože to nie je moja obľúbená disciplína a trochu sa v nej trápim. Sú to však preteky ako každé iné. Dám do nich všetko, budem bojovať, aby to dopadlo čo najlepšie,“ hovorila ešte pred podujatím Vlhová pre denník Šport. Dvadsaťpäťročná slovenská reprezentantka si aj napriek neobľúbenosti disciplíny celkovo vybojovala sedemnáste víťazstvo na podujatiach SP. Tým sa osamostatnila od víťazky SP a trojnásobnej šampiónky z vrcholných podujatí – Rakúšanky Petry Kronbergerovej aj Talianky Deborah Compagnoniovej.

Vlhová sa do hlavnej súťaže dostala bez problémov. V predpoludňajšej kvalifikácii dosiahla v súčte dvoch jázd tretí najlepší čas 46,76 sekundy. Najrýchlejšia v kvalifikácii bola Gutová-Behramiová (46,52 s), lepší čas od Vlhovej mala ešte Hectorová (46,68 s). Vlhovej súperkou v prvom kole bola Holanďanka Adriana Jelínková, ktorá si v úvodnej jazde vypracovala náskok 16 stotín sekundy. Vo vedení sa dlho držala aj v „odvetnej“ jazde, no Slovenka zrýchlila v závere a úlohu favoritky naplnila tesne o štyri stotiny.

Vo štvrťfinále čakala na Vlhovú obhajkyňa veľkého glóbusu Federica Brignoneová z Talianska. Vlhová tentoraz vyštartovala lepšie, súperka ju však stiahla v plochejšej pasáži a v cieli bola v zelených číslach o 0,02 s. V druhej jazde zužitkovala Slovenka rýchlejšiu modrú dráhu a vďaka skvelému finišu zdolala aj Brignoneovú o 0,04 s. Na úvod semifinále zaostala v červenej trati za Hectorovou o 11 stotín, ale aj toto manko dokázala zvrátiť po výmene dráh, o jedinú stotinku postúpil do finále.

Doň sa prekvapujúco prebojovala Moltzanová, ktorá postupne vyradila Poľku Marynu Gasienicovú-Danielovú, Talianku Martu Bassinovú aj Gutovú-Behramiovú. Vlhová až vo finále išla v prvej jazde v modrej dráhe, kde si vypracovala 21-stotinový náskok. V druhej jazde sa Moltzanová snažila ísť na maximálne riziko, odstup síce doťahovala, ale nevyhla sa pádu a Vlhová po dvoch slalomoch vo fínskom Levi natiahla svoje víťazné ťaženie. „Bolo to pre mňa naozaj ťažké, preteky boli nesmierne vyrovnané. Pre mňa bol úspech už to, že som sa dostala do finále. Som rada, že som sa mohla zúčastniť na tomto podujatí a že to dopadlo tak, ako to dopadlo. Sústredila som sa na každú jazdu, išla som krok za krokom,“ povedala Vlhová v prvej televíznej reakcii. Zdolaná finalistka Moltzanová sa vo veku 26 rokov premiérovo v kariére dostala na pódium, jej doterajší najlepší výsledok vo SP bola desiata priečka z októbrového obrovského slalomu v Söldene.

Vlhová získala v minulej zime malý glóbus za paralelné disciplíny, v sezóne 2020/2021 ovplyvnenej pandémiou koronavírusu však v kalendári figuroval iba tento jeden paralelný obrovský slalom, v ktorom absolvovali ženy premiéru. Sezónna trofej za disciplínu sa nebude udeľovať, body sa počítajú do celkového poradia SP. V Lechu, kam zavítalo podujatie prestížneho seriálu po 26 rokoch, absentovala Mikaela Shiffrinová. Američanka dala po víkendovom návrate do súťažného diania prednosť tréningu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport