Na hlavný obsah

Ak Rusko niekomu zakáže kandidovať, voľby by ste nemali uznať, vyzval Navaľnyj EÚ

S opozičnými politikmi očakáva, že budú zmanipulované.

Ak Rusko niekomu zakáže kandidovať, voľby by ste nemali uznať, vyzval Navaľnyj EÚ

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vyzval v piatok (27. 11.) Európsku úniu, aby odmietla výsledky budúcoročných volieb do ruskej Štátnej dumy v prípade, že niektorým uchádzačom nebude umožnené kandidovať. Počas videokonferencii s členmi zahraničného výboru Európskeho parlamentu tiež apeloval, aby EÚ uvalila sankcie na oligarchov blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Navaľnyj označil voľby do dolnej komory ruského parlamentu v septembri 2021 za „absolútne zásadnú udalosť“. Uviedol, že on a ďalší opoziční politici očakávajú, že voľby budú zmanipulované, no podľa nich je „najdôležitejšie právo zúčastniť sa“. Navaľnyj, ktorému ruské úrady v minulosti niekoľkokrát zamietli kandidatúru, povedal, že prístup EÚ by mal byť v tejto veci jasný.

Podľa Navaľného by Únia mala zmeniť aj postoj k sankciám. Sankcie uvalené na vysokých ruských predstaviteľov zahŕňajúce zákaz vstupu do krajín EÚ a zmrazenie ich majetku nemajú zmysel, pretože títo ľudia sa spravidla príliš nepohybujú mimo územia Ruska, nevlastnia nehnuteľnosti ani nemajú bankové účty v Európe, uviedol. „Brusel by sa mal zamerať na peniaze a ruských oligarchov“, najmä na nový okruh superbohatých podnikateľov v okolí Putina, tvrdí Navaľnyj.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj s manželkou Juliou pózujú na balkóne v berlínskej súkromnej nemocnici Charité 21. septembra 2020. V nemocnici sa zotavoval po tom, ako sa ho v auguste zrejme pokúsili otráviť nervovoparalytickou látkou novičok.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Sankcie za pokus o otrávenie

V súvislosti s pokusom o otrávenie Navaľného EÚ uvalila v polovici októbra sankcie na fyzické a právnické osoby v Rusku. Týkajú sa šiestich osôb z blízkeho okolia prezidenta Putina vrátane riaditeľa tajnej služby FSB Alexandra Bortnikova a námestníka prezidentskej kancelárie Sergeja Kirijenka. Terčom sankcií EÚ je aj Štátny výskumný ústav organickej chémie a technológie, s ktorým majú podnikatelia z EÚ zakázané udržiavať akýkoľvek vzťah.

Na európskom sankčnom zozname je tiež ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, ktorý podľa Bruselu porušuje zbrojné embargo uvalené na Líbyu Bezpečnostnou radou OSN, keď finančne podporuje tzv. Vagnerovu súkromnú armádu. Rusko pred mesiacom avizovalo odvetné opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet