Na hlavný obsah

Bližšie k vakcíne? EÚ má na stole dve žiadosti o schválenie

Európska lieková agentúra začala ich skúmanie.

Bližšie k vakcíne? EÚ má na stole dve žiadosti o schválenie
Testovanie vakcíny proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer a nemecká firma BioNTech podali žiadosť o podmienečnú registráciu spoločnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na trhu Európskej únie, informovala v utorok (1. 12.) agentúra DPA, podľa ktorej podali žiadosť v pondelok. V rovnaký deň podala žiadosť aj americká spoločnosť Moderna.

Európska lieková agentúra (EMA) potvrdila, že obe žiadosti prijala a začala ich skúmanie. Teraz bude posudzovať účinnosť aj bezpečnosť vakcín. Ak všetko pôjde podľa plánu a k dispozícii budú všetky potrebné dokumenty, mohla by EMA dokončiť skúmanie vakcíny firiem Pfizer a BioNTech do 29. decembra a očkovacie látky firmy Moderna do 12. januára. S rozhodnutím EMA musí súhlasiť aj Európska komisia (EK), ktorá sa ale zvyčajne riadi odporúčaním liekovej agentúry.

Firma BioNTech uviedla, že s distribúciou vakcíny v Európe môže začať okamžite po jej registrácii. Podľa jej hovorcu Sierka Poettinga by to mohlo byť aj počas „niekoľkých hodín“. Vakcínu je možné skladovať v bežnej chladničke až päť dní, v boxoch so suchým ľadom až mesiac. K dlhšiemu skladovaniu sú potrebné špeciálne chladiace zariadenia.

Očkovacia látka Pfizeru a BioNTechu má podľa klinických testov až 95-percentnú účinnosť. Prípravok podľa výrobcov nemá žiadne vážne vedľajšie účinky. V najohrozenejšej skupine starších ľudí nad 65 rokov je účinnosť 94 %.

Európska komisia už v novembri schválila podpis zmluvy na nákup až 300 miliónov dávok vakcíny firiem Pfizer a BioNTech a 160 miliónov dávok očkovacej látky vyvinutej firmou Moderna. Už v novembri podali firmy žiadosť o schválenie mimoriadneho nasadenia látky v Spojených štátoch. V pondelok rovnakú žiadosť v USA podala aj firma Moderna. Podľa DPA Pfizer a BioNTech požiadali o registráciu vakcíny aj v Británii, Austrálii, Kanade či Japonsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet