Na hlavný obsah

OBSE má novú generálnu tajomníčku, prvýkrát je na tomto poste žena

Schválili ju všetky členské štáty.

Za generálnu tajomníčku Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bola v piatok (4. 12.) na zasadaní ministerskej rady zvolená popredná nemecká diplomatka Helga Schmidová. Informovalo o tom albánske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré OBSE tento rok predsedá, uviedla agentúra DPA.

Schmidová (59) bude prvou ženou v tejto funkcii, v ktorej nahradí švajčiarskeho diplomata Thomasa Gremingera. Ujme sa jej v čase pretrvávajúcich kríz v Bielorusku a na Ukrajine a napätia medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktoré sa sporia o región Náhorného Karabachu.

Schmidová zastávala od septembra 2016 funkciu generálnej tajomníčky Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a verejnosti je známa predovšetkým ako jedna z hlavných vyjednávačov jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami z roku 2015. Jej diplomatické zručnosti v tejto súvislosti ocenil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Členské štáty OBSE sa na ministerskej rade dohodli aj na obsadení ďalších vedúcich pozícií. Post generálneho tajomníka, ako aj ďalšie funkcie, neboli obsadené od júla, keď Azerbajdžan, Tadžikistan a Turecko odmietli predĺženie funkčných období vtedajších činiteľov. Schmidovú a ďalších troch kandidátov, ktorých navrhlo Albánsko, schválilo všetkých 57 členských štátov na virtuálnom zasadnutí, uviedol na twitteri rezort albánskej diplomacie.

Bývalý taliansky poslanec Matteo Mecacci povedie Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) so sídlom vo Varšave, ktorý predovšetkým monitoruje priebeh volieb. Mecacci bol členom neziskovej organizácie bojujúcej za práva obyvateľstva Tibetu.

Bývalý kazašský minister zahraničných vecí a niekdajší veľvyslanec vo Viedni Kajrat Abdrachmanov bude tri roky vysokým komisárom OBSE pre menšiny. Prvý raz tak zástupca postsovietskej republiky prevezme jednu zo štyroch vrcholných pozícií v rámci OBSE.

Maria Teresa Ribeirová, pôsobiaca ako tajomníčka na portugalskom ministerstve zahraničných vecí, sa stane predstaviteľkou OBSE pre slobodu médií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet