Na hlavný obsah

Iránsky najvyšší súd potvrdil trest smrti pre opozičného novinára Rúholláha Zama

Rozsudok môžu predstavitelia iránskej justície ešte stále zrušiť.

Iránsky najvyšší súd potvrdil trest smrti pre opozičného novinára Rúholláha Zama
Na archívnej snímke z 2. júna 2020 novinár a predstaviteľ exilovej opozície Rúholláh Zam reční počas súdneho pojednávania v Teheráne. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd Iránu potvrdil trest smrti pre predstaviteľa exilovej opozície, novinára Rúholláha Zama, ktorý hral dôležitú úlohu v protestoch v roku 2017. Informovala o tom v utorok (8. 12.) agentúra AP s odvolaním sa na správy iránskych médií.

Rozhodnutie nie je nezvratné

Rozhodnutie najvyššej súdnej inštancie islamskej republiky oznámil hovorca iránskej justície Gholámhosejn Esmáílí. Kedy presne súd potvrdil rozsudok, nie je známe. Taktiež nie je jasné, kedy vykonajú popravu, Zam sa totiž proti rozsudku môže ešte raz odvolať.

Predstavitelia iránskej justície môžu taktiež rozsudok ešte zrušiť, ak usúdia, že je v rozpore s islamským právom šaría a následne nariadiť nový súdny proces.

Pomáhal organizovať demonštrácie

Iránske Revolučné gardy oznámili zadržanie Zama (41) vlani v októbri. Teherán ho vtedy obvinil, že z exilu spravoval „kontrarevolučný“ komunikačný kanál Amadnews, ktorý fungoval v rámci komunikačnej aplikácie Telegram. Tvrdil tiež, že Zama, ktorý žil v exile vo Francúzsku, riadili „francúzske tajné služby“.

Zama vytvoril aj webový portál, ktorý spolu so spomínaným komunikačným kanálom používali demonštranti na organizáciu protestov a šírenie informácií o vládnych predstaviteľoch.

Protesty z roku 2017, ktorých prvotným motívom boli rastúce ceny potravín, získali postupne aj politický rozmer a stali sa najväčšími v Iráne od povolebných nepokojov v roku 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet