Na hlavný obsah

Francúzi ukázali projekt budúcej lietadlovej lode, do služby by mala ísť v roku 2038

Cena plavidla sa odhaduje na sedem miliárd eur.

Francúzi ukázali projekt budúcej lietadlovej lode, do služby by mala ísť v roku 2038
Na snímke francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle pláva do prístavu v Toulone. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstavil detaily projektu budúcej lietadlovej lode, ktorá bude mať jadrový pohon. Jej stavba sa začne koncom roka 2025, testy sa uskutočnia v roku 2036 a do služby pôjde v roku 2038, kedy nahradí už existujúcu jadrovú lietadlovú loď Charles de Gaulle. Cena sa odhaduje na sedem miliárd eur, píšu francúzske médiá.

Jadrová energia zostane základným kameňom našej strategickej autonómie. Preto som sa rozhodol, že budúca lietadlová loď, ktorá bude slúžiť našej krajine a námorníctvu, bude – rovnako ako Charles de Gaulle – na jadrový pohon,“ uviedol Emmanuel Macron citovaný stanicou BFMTV.

Podľa agentúry AP je voľba jadra v súlade s francúzskou stratégiou na ochranu klímy, pretože jadrová loď má nižšie emisie ako naftový motor.

Nové plavidlo bude vážiť 70 000 ton a merať 300 metrov na dĺžku a 40 na šírku. Na jeho palubu sa zmestí 2 000 členov posádky a 30 lietadiel, na hornej palube môže v jednej chvíli stáť až 25 strojov. Práve kvôli vzletu strojov má horná paluba v najširšom bode 80 metrov, popisujú lietadlovú loď médiá.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) sa pozerá na model novej lietadlovej lode na jadrový pohon, ktorá do roku 2038 nahradí lietadlovú loď Charles de Gaulle.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Časť vybavenia bude americkej výroby. Slúžiť by mala do roku 2080, píše agentúra AP s odvolaním sa na prezidentovho poradcu. Popri Francúzsku majú 11 jadrových lietadlových lodí ešte aj Spojené štáty. Dve britské lietadlové lode nie sú na jadrový pohon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet