Na hlavný obsah

Harírí nemal šancu prežiť. Páchateľa útoku odsúdili na doživotie

Bombová explózia rozmetala okolie hotela.

Harírí nemal šancu prežiť. Páchateľa útoku odsúdili na doživotie
Výsledok explózie, pri ktorej 14. februára 2005 zahynul aj bývalý libanonský premiér Rafík Harírí. Foto: TASR/AP

Páchateľa útoku na libanonského expremiéra Rafíka Harírího odsúdili v piatok (11. 12.) v jeho neprítomnosti na doživotie. Tento verdikt vyriekol špeciálny súd Organizácie Spojených národov pre Libanon sídliaci v holandskom meste Leidschendam. Odsúdeným je príslušník radikálneho šiitského hnutia Hizballáh Salím Ajjáš.

Sudca David Re podľa AFP v mene súdnej komory vyjadril spokojnosť, že mohla uložiť maximálny trest za každý z piatich trestných činov, z ktorých bol Ajjáš obžalovaný. Doživotný trest bude odsúdený vykonávať súbežne, spresnil Re.

Bombový atentát na Harírího sa odohral 14. februára 2005 v západnej časti libanonskej metropoly Bejrút. Výbuch nálože nastraženej v aute pred hotelom Saint George zasiahol kolónu deviatich vozidiel, v ktorej sa nachádzal aj Harírí. Explózia poškodila viacero budov. Okrem expremiéra zahynulo 21 ľudí vrátane dvoch ministrov Harírího vlády a ďalších 226 utrpelo zranenia. Dôkazy DNA zhromaždené z miesta činu podľa správy z roku 2006 naznačovali, že atentát bol činom mladého samovražedného atentátnika.

Útok vyvolal v Libanone masové protesty. Rafík Harírí stál na čele libanonskej vlády takmer po celé obdobie od skončenia občianskej vojny, ktorá ničila krajinu v rokoch 1975 – 1990. Z tejto funkcie odišiel v októbri 2004, odvtedy bol v opozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet