Na hlavný obsah

FIFA podala žalobu na bývalého šéfa federácie Blattera

Ním zriadené múzeum bolo každý rok v strate.

FIFA podala žalobu na bývalého šéfa federácie Blattera
Na snímke bývalý prezident FIFA Sepp Blatter. Foto: TASR/AP

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) podala trestné oznámenie na svojho niekdajšieho prezidenta Seppa Blattera za financovanie zriadenia stratového futbalového múzea vo švajčiarskom Zürichu. Podľa FIFA existuje podozrenie zo spáchania trestného činu zo strany bývalého vedenia organizácie a nimi vybratých spoločností pri projekte múza v zrekonštruovanej a prenajatej budove v centre Zürichu, pričom tento projekt dlhodobo považovali za obľúbený projekt Blattera. FIFA okrem žaloby na súde posunula prešetrenie prípadu aj svojej etickej komisii.

Múzeum otvorili v roku 2016 a len náklady na rekonštrukciu prenajatej budovy dosiahli čiastku 114 miliónov eur. Ďalších približne 295 miliónov eur sa FIFA zaviazala platiť poisťovacej spoločnosti Swiss Life za prenájom spomenutej budovy do roku 2045. Súčasťou komplexu nie je len múzeum, ale aj 34 apartmánov na prenájom. Spomenuté múzeum v Zürichu bolo od otvorenia v strate každý rok.

Blatter vo Švajčiarsku čelí vyšetrovaniu v ďalších dvoch prípadoch, ktoré majú priamu spojitosť s jeho výkonom funkcie prezidenta FIFA a míňaním finančných prostriedkov. Jedným z nich je pochybná platba dvoch miliónov eur niekdajšiemu prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelovi Platinimu, druhým prípadom je vyplatenie ďalšieho milióna vedeniu zväzu v Trinidade a Tobagu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport