Na hlavný obsah

V Česku zaočkovali 15 000 ľudí, mierne vedľajšie účinky zaznamenali u 10

Za posledný deň v krajine pribudol rekordný počet infikovaných.

V Česku zaočkovali 15 000 ľudí, mierne vedľajšie účinky zaznamenali u 10
Českí zdravotníci prevážajú pacienta s ochorením COVID-19 do nemocnice 6. novembra 2020 v Prahe. Foto: TASR/AP

Len zanedbateľná hŕstka očkovaných vakcínou proti chorobe COVID-19 v Česku mala vedľajšie účinky, píše spravodajský server iDNES.cz. Do utorka (5. 1.) evidoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) mierne vedľajšie problémy u desiatich ľudí.

SÚKL uvádza, že do pondelka (4. 1.) bolo v ČR očkovaných 15 000 ľudí, podľa ministra zdravotníctva Jana Blatného to bolo o 2 000 menej. Ministerstvo totiž počty očkovaných ešte oficiálne nezverejňuje, aj keď iné krajiny tak robia, vysvetlil iDNES.cz.

V Česku očkujú proti koronavírusu už dlhšie ako týždeň. Hlásenia o podozrení na nežiadúce účinky súviseli s vakcínou Comirnaty (vakcína od firiem Pfizer a BioNTech, pozn. red.). V absolútnej väčšine išlo o prechodné prejavy podobné chrípke alebo viróze s bolesťou hlavy, zimnicou, žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťou svalov a kĺbov. Tiež išlo o reakciu okolo miesta vpichu, teda opuch či bolesť.

„Ide o známe a očakávané reakcie, ktoré sa po tomto očkovaní vyskytujú veľmi často, ale väčšinou v miernej alebo strednej intenzite a vymiznú v priebehu hodín až dní. V troch prípadoch bola nahlásená reakcia, ktorá vyzerala ako začínajúci prejav alergie, k rozvinutiu žiadnych závažných prejavov však nedošlo,“ povedala pre iDNES.cz hovorkyňa SÚKL Klára Brunclíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet