Na hlavný obsah

Melania Trump opúšťa Biely dom ako prvá dáma s najnižšou popularitou v histórii

Môže to súvisieť s jej manželom, ktorý polarizuje USA.

Melania Trump opúšťa Biely dom ako prvá dáma s najnižšou popularitou v histórii
Prvá dáma USA Melania Trumpová. Foto: SITA/AP

Melania Trumpová opustí v stredu (20. 1.) Biely dom ako prvá dáma USA s rekordne najnižšou popularitou. Podľa prieskumu spoločnosti SSRS, ktorý zverejnila televízna stanica CNN, je odchádzajúca prvá dáma aktuálne pozitívne vnímaná 42 % Američanov a naopak, negatívne 47 %.

Miera neobľúbenosti manželky Donalda Trumpa je vôbec najvyššia, odkedy sa stala prvou dámou USA. Podľa CNN sa Melania Trumpová aktuálne teší najmenšej obľube spomedzi všetkých manželiek dosluhujúcich prezidentov v moderných dejinách USA, odkedy sú k dispozícií zodpovedajúce údaje z prieskumov.

Tradične si totiž prvé dámy USA užívajú obdiv občanov, keďže ide o nevolený post, ktorý väčšinou nevyvoláva žiadne kontroverzné reakcie.

V predchádzajúcich prieskumoch CNN a Gallupovho inštitútu o miere popularity končiacich prvých dám bola ich priemerná obľúbenosť 71 %, a naopak, úroveň nepopulárnosti dosahovala 21 %.

Jediná z prvých dám, ktorá zo svojej pozície odchádzala s čistou popularitou menej než +40 percentuálnych bodov, bola Hillary Clintonová v roku 2001. V januári 2001 bola Clintonová podľa prieskumu CNN, magazínu Time a spoločnosti Yankelovich Partners obľúbená u 52 % a neobľúbená u 39 % Američanov.

Na rozdiel od Trumpovej bola však v Bielom dome omnoho aktívnejšia a ešte počas funkčného obdobia svojho manžela sa uchádzala o miesto v Senáte, pripomína CNN. Trumpova manželka sa však na každodennom manažmente v Bielom dome nepodieľala a pre väčšinu Američanov nebola príliš viditeľná.

Relatívne nízku popularitu však zaznamenávala už v roku 2016, keď jej manžel Donald Trump kandidoval na pozíciu prezidenta USA. Podľa televízie však jej nepriaznivé vnímanie u verejnosti súvisí najmä s osobou jej manžela, ktorá americkú spoločnosť silne polarizuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet