Na hlavný obsah

Navaľnyj spísal zoznam Rusov, na ktorých treba uvaliť sankcie

Zverejnil ho jeho spolupracovník Vladimir Ašurkov.

Navaľnyj spísal zoznam Rusov, na ktorých treba uvaliť sankcie
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj ( zelená bunda) a jeho manželka Julija čakajú na pasovú kontrolu na moskovskom letisku. Foto: TASR/AP

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vypracoval zoznam ôsmich Rusov, na ktorých by Západ podľa jeho názoru mal cielene uvaliť sankcie.

Spravodajský portál Meduza.io v stredu (20. 1.) informoval, že na zozname sú miliardári Ališer Usmanov a Roman Abramovič, ale aj známy televízny moderátor Vladimir Soloviov.

Ocitli sa tam i minister poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev, ktorý je synom predsedu Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaja Patruševa; predseda štátnej investičnej korporácie VEB Igor Šuvalov; šéf štátom kontrolovanej banky VTB Andrej Kostin; námestník šéfa VTB Denis Bortnikov, ktorý je synom riaditeľa ruskej tajnej služby FSB Alexandra Bortnikova; a minister zdravotníctva Michail Muraško.

Tento zoznam Navaľnyj vypracoval niekoľko dní pred svojím odchodom z Nemecka, kde sa liečil po pokuse o vraždu, keď sa ho snažili otráviť nervovoparalytickou látkou novičok.

Zoznam vznikol po nepodarenej otrave

Ašurkov vysvetlil, že keď mu Navaľnyj dával zoznam, nemalo to nič spoločné s jeho návratom z Nemecka do Ruska. „Očakával, že na tento zoznam upozorním západné vlády,“ uviedol. Dodal, že vzhľadom na Navaľného zatknutie a „hrozbu, že bude uväznený na mnoho rokov“ sa rozhodol, „že bude najlepšie zoznam zverejniť“.

Navaľnyj už v novembri roku 2020 vo svojom vystúpení v Európskom parlamente vyzval Európsku úniu, aby uvalila cielené sankcie na ruských miliardárov.

„Zatiaľ nevidíme žiadne pokusy bojovať proti nim,“ kritizoval Navaľnyj. Vyhlásil, že keď „Usmanov, Abramovič v Rusku budú vedieť, že ich v Európe nechcú, v uliciach ruských miest vypuknú oslavy“. Navaľnyj týmto vyhlásením reagoval na otázku, ako je možné obyvateľov Ruska presvedčiť, že sankcie, ktoré EÚ uvalila na fyzické a právnické osoby v Rusku, nie sú namierené proti občanom Ruskej federácie.

Rusko

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet