Na hlavný obsah

SaS: Hmotné rezervy nemali nedostatok ochranných pomôcok, zásob je čoraz viac

Nikto nechce vrátiť éru Kičuru, pripomína Zemanová.

SaS: Hmotné rezervy nemali nedostatok ochranných pomôcok, zásob je čoraz viac
Na snímke predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR Ján Rudolf. Foto: TASR

Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) konštatujú, že v rámci poslaneckého prieskumu v Správe štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky (SŠHR) zistili, že počas pandémie nenastala situácia akútneho nedostatku žiadnych zdravotníckych pomôcok.

„Dostali sme jasné vysvetlenie k nákupom ochranných prieskumov, požiadaviek a spôsobu zadávania a kontroly špecifikácie jednotlivých tovarov. Poslanci sa dozvedeli aj o forme požiadaviek a spôsobe vyskladňovania pre jednotlivé rezorty v čase, keď bol na Slovensku nedostatok ochranných pomôcok. Jednoznačne musíme konštatovať, že zmenou vedenia SŠHR sa pod Jánom Rudolfom koná transparentne a objektívne. Nikto z nás predsa nechce vrátiť éru Kajetána Kičuru so zlatými tehličkami v trezore,“ priblížila predsedníčka poslaneckého klubu SaS a členka Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anna Zemanová.

Podpredseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Radovan Kazda poznamenal, že stav zásob v skladoch momentálne rastie. „Navyše počas pandémie nenastala situácia akútneho nedostatku žiadnych zdravotníckych pomôcok,“ uviedol.

„Taktiež sme sa dozvedeli, že SŠHR zabezpečovala ochrannými prostriedkami v čase ich nedostatku domovy sociálnych služieb a zdravotnícke zariadenia aj nad rámec svojich povinností. Túto iniciatívu považujem za správny prístup, ktorá nám pomohla zvládnuť koronakrízu lepšie, ako sme očakávali,“ doplnil poslanec za SaS Peter Cmorej.

Hospodársky výbor sa rozhodol vykonať v SŠHR poslanecký prieskum po zverejnení výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Ten poukázal na nesprávne a neúčinne nastavené kompetencie a procesy, a na nepripravenosť hmotných rezerv na pandémiu ochorenia COVID-19. Kontrolóri napríklad odhalili, že k 15. septembru 2020 mal štát zásoby zdravotníckeho materiálu len na desať dní, pričom mal disponovať v zmysle uznesenia vlády zásobami na 60 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko