Na hlavný obsah

Zatýkanie pre neúspešný puč pokračuje, v Turecku zadržali 44 sudcov a prokurátorov

Ankara už v súvislosti s pučom obžalovala viac ako 80 000 osôb.

Zatýkanie pre neúspešný puč pokračuje, v Turecku zadržali 44 sudcov a prokurátorov
Na archívnej snímke provládna demonštrácia pred starou budovou parlamentu v tureckej Ankare 20. júna 2016. Foto: TASR/AP

Turecké úrady v piatok (22. 1.) nariadili zatknutie 44 sudcov a prokurátorov. Podozrievajú ich z väzieb na skupiny, ktoré stáli za neúspešným štátnym prevratom v lete 2016. Informovala o tom agentúra AP s odkazom na turecké štátne médiá. Pre domnelé väzby na pučistov museli opustiť štátnu správu už desiatky tisíc ľudí. Počas pokusu o prevrat prišlo o život približne 250 ľudí.

Ankara pokračuje so zatýkaním ľudí s údajnými väzbami na skupiny, ktoré sa pokúsili zosadiť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a to aj po viac ako štyroch rokoch od pokusu o puč. V utorok (19. 2.) turecké úrady nariadili zatknúť ďalších 238 osôb.

Úrady sa zaujímajú hlavne o údajných spojencov islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý bol podľa nich zodpovedný za pokus o štátny prevrat. Ankara sa usiluje o vydanie samotného Gülena zo Spojených štátov, kde islamský duchovný žije. Turecku ho súdi v jeho neprítomnosti, USA žiadostiam Ankary zatiaľ nevyhoveli.

Od roku 2016 bolo v súvislosti s pokusom o prevrat obžalovaných viac ako 80 000 ľudí a približne 150 000 štátnych zamestnancov, príslušníkov armády a ďalších osôb prišlo o prácu. Z armády prepustili viac ako 20 000 vojakov a iných zamestnancov. V niektorých procesoch s obžalovanými z účasti na prevrate už súdy rozhodli, odsúdeným uložili aj doživotné tresty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet