Na hlavný obsah

Ďalšou nádejou je vakcína od Johnson & Johnson, stačí jedna dávka a je na 66 % účinná

O schválenie na núdzové použitie požiada v USA budúci týždeň.

Ďalšou nádejou je vakcína od Johnson & Johnson, stačí jedna dávka a je na 66 % účinná
Na snímke vakcína od farmaceutickej firmy Janssen, ktorú vlastní Johnson a Johnson. Foto: SITA/AP

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 vyvíjaná belgickou spoločnosťou Johnson & Johnson (J&J) má 66 % účinnosť, oznámila firma po medzinárodnom testovaní. Očkovanie touto vakcínou je jednoduchšie ako ostatnými, keďže ju stačí aplikovať len raz, zdôraznila britská BBC.

Správy o úspechoch belgickej firmy prišli len krátko po tom, ako Novavax oznámil, že jeho očkovacia látka je úspešná na 89 %. Obe vakcíny musia ešte schváliť regulačné orgány. J&J chce o schválenie na núdzové použitie požiadať americký Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už budúci týždeň. Firma povedala, že plánuje v tomto roku vyrobiť miliardu dávok pre USA, Európu, Južnú Afriku a Indiu.

Janssen, farmaceutická firma vlastnená Johnson & Johnson, ktorá vakcínu vyvíja, zároveň skúma, či by podanie dvoch dávok chránilo pred ochorením COVID-19 efektívnejšie, alebo počas dlhšej doby.

Medzinárodného testovania vakcíny sa zúčastnilo takmer 44 000 dobrovoľníkov a úroveň ochrany pred stredným až ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 sa pohybovala od 72 % v Spojených štátoch, po 66 % v Latinskej Amerike a len 57 % v Južnej Afrike, odkiaľ sa šíri nový znepokojujúci variant.

Paul Stoffels, vedúci výskumu v Johnson & Johnson uviedol, že vakcína môže „potenciálne ochrániť stovky miliónov ľudí pred vážnym až fatálnym priebehom ochorenia COVID-19“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet