Na hlavný obsah

Vláda spresnila zoznam okresov s povinným pretestovaním

Mapa okresov sa v piatok na poslednú chvíľu zmenila.

Vláda spresnila zoznam okresov s povinným pretestovaním
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: SITA

Vláda na svojom mimoriadnom pondelkovom (1. 2.) rokovaní spresnila zoznam okresov, v ktorých nebude nutné po 3. februári preukazovať sa pri výnimkách zo zákazu vychádzania negatívnym testom na koronavírus vykonaným od 27. januára.

Zmena uznesenia prichádza po tom, ako sa na základe definitívnych výsledkov prvého kola testovania zmenila mapa okresov s horšou a lepšou epidemiologickou situáciou. Zmenu s odobrením predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽANO) avizoval na piatkovej (29. 1.) tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Bratislava a okres Nitra sa totiž po finálnom vyhodnotení výsledkov skríningu dostali medzi červené okresy s horšími číslami (Bratislava dosiahla pozitivitu 1,3 %, okres Nitra 1,01 %).

Mapa lepších a horších okresov, ktorú v piatok (29. 1.) podvečer zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Keďže však nebolo možné uskutočniť zo dňa na deň opakované testovanie v rovnakom rozsahu, Krajčí oznámil, že zmenou uznesenia vlády zaradí Bratislavu a Nitru medzi okresy, v ktorých sa nebude vyžadovať nový negatívny certifikát ako podmienka využitia výnimiek z lockdownu.

Uznesenie zároveň platí aj pre okresy Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš, ktoré sa na základe definitívnych výsledkov posunuli medzi tzv. zelené okresy s nižšou pozitivitou. V tejto skupine je podľa aktualizovaného uznesenia vlády teda nie 36, ale 38 okresov.

Uznesením vlády sa majú takisto vyčleniť finančné prostriedky pre subjekty vykonávajúce testovanie, pokračovať sa má aj v nákupe antigénových testov. Ministerstvo vnútra má v spolupráci s ďalšími rezortmi vydať manuál pre samosprávy týkajúci sa testovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko