Na hlavný obsah

Kirgizsko zložilo novú vládu po tom, ako sa premiér stal prezidentom

Šéfovia jednotlivých rezortov sú známi.

Kirgizsko zložilo novú vládu po tom, ako sa premiér stal prezidentom
Nový kirgizský prezident Sadyr Žaparov počas slávnostnej prísahy. Foto: TASR/AP

Kirgizský prezident Sadyr Žaparov podpísal menovacie dekréty členov novej vlády premiéra Ulukbeka Maripova, ktorú v stredu (3. 2.) schválili poslanci v pomere 71 ku jednej. Oznámil to spravodajský server 24.kg. Výmena vlády nasledovala po tom, čo bol doterajší premiér Žaparov minulý mesiac zvolený za prezidenta.

Maripovovým zástupcom vo funkcii prvého vicepremiéra bude Arťom Novikov. Ďalším vicepremiérom a súčasne ministrom hospodárstva a financií a šéfom úradu vlády sa stal Ženišbek Asankulov, ministrom obrany Taalajbek Omuralijev, spravodlivosti Asel Čynbajevová, vnútra Ulan Nijazbekov a ministrom zahraničia zostal Ruslan Kazakbajev. Na čele tajnej služby zotrval Kamčybek Tašijev.

Prezident Žaparov zdôraznil, že najnaliehavejšou úlohou novej vlády je stabilizovať ekonomiku postihnutú pandémiou covidu-19. Za nevyhnutné označil podľa agentúry TASS prijatie krízových opatrení aj obmedzenie nadbytočnej štátnej byrokracie.

Štyridsaťjedenročný Maripov slúžil v rôznych funkciách už za predchádzajúcich prezidentov- Kurmanbeka Bakijeva, ktorého zmietla ľudová revolta v roku 2010 a jeho nástupcu Almazbeka Atambajeva, ktorý je teraz vo väzení. V posledných rokoch stál na čele kontrolného úradu.

Kým Žaparov sa dostal z väzenia na slobodu a následne aj k moci počas nepokojov po októbrových parlamentných voľbách, jeho predchodca Sooronbaj Žeenbekov vtedy odstúpil v záujme ukončenia politickej krízy. Jeho hovorkyňa podľa agentúry AFP potvrdila, že exprezident odcestoval do Saudskej Arábie aj so svojou manželkou. Stalo sa tak deň po tom, čo úrady oznámili, že zvažujú, či začnú Žeenbekova vyšetrovať.

Exprezident podľa hovorkyne počíta s návratom do vlasti. Žeenbekov sa pred týždňom zúčastnil na inaugurácii Žaparova, ktorý vyhlásil, že nemá dôvod prenasledovať svojho predchodcu. Zrušenie imunity bývalej hlavy štátu by najprv musel schváliť parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet