Na hlavný obsah

Pápež navštívi Irak, krajine vráti vzácny rukopis

Stane sa tak v marci.

Pápež navštívi Irak, krajine vráti vzácny rukopis
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František odnesie pri marcovej ceste do Iraku vzácny rukopis zo 14. či 15. storočia, ktorý unikol teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Knihu sa podarilo s pomocou cirkevných kruhov poslať do Talianska, kde ju zreštaurovali, uviedla v stredu (10. 2.) agentúra AFP. Pápež František navštívi Irak od 5. do 8. marca.

„Sme radi, že sme odovzdali knihu Jeho Svätosti, aby sa mohla vrátiť domov,“ uviedla predstaviteľka kresťanskej organizácie FOCSIV, ktorá sa na transporte rukopisu z Iraku podieľala. Jeho reštaurácia v Taliansku trvala desať mesiacov.

Rukopis známy pod názvom Sidra pochádza z irackého mesta Karakoš a obsahuje liturgické modlitby. Túto oblasť okupoval IS v rokoch 2014 až 2017. Bojovníci často ničili náboženské a umelecké predmety, ktoré podľa nich neboli v súlade s ich vierou. Rukopis zachránili miestni farári, ktorí ho potom odovzdali biskupovi v Mosule.

Pápež František má počas návštevy v pláne okrem iného aj jednanie s prezidentom Barhamom Sálihom či významným šiitskym duchovným Alím Sistáním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet