Na hlavný obsah

Asistent sčítania musí mať preukaz, upozorňuje seniorov ZMOS a vyzýva na opatrnosť

O pomoc so sčítaním musia seniori požiadať vopred.

Asistent sčítania musí mať preukaz, upozorňuje seniorov ZMOS a vyzýva na opatrnosť
Na snímke žena vypĺňa formulár počas celoštátneho Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. Foto: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu so Štatistickým úradom SR upozorňujú seniorov, aby boli v čase sčítania obyvateľov opatrní a nenechali sa oklamať. Asistované sčítanie obyvateľstva sa začne 1. apríla a potrvá najneskôr do konca októbra, takzvané „samosčítanie“ sa začalo už 15. februára.

„Upozorňujeme seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin najmä vo vzťahu k Sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 a akúkoľvek osobu vydávajúcu sa za sčítacieho komisára alebo za  asistenta sčítania v čase od 15. 2. do 31. 3. 2021 nevpustili do svojich príbytkov,“ vyzýva ZMOS.

Aj v čase asistovaného sčítania obyvateľstva môže občanov navštíviť mobilný asistent iba na základe ich telefonickej žiadosti. Nemôže prísť bez toho, aby o tom občan vopred nevedel a aj v prípade, že príde v dohodnutom čase, sa musí preukázať preukazom asistenta sčítania. „Presný dátum, kedy bude vo vašom meste, obci asistované sčítanie a kedy vás môže mobilný asistent navštíviť, bude včas oznámený,“ dodáva ZMOS.

Vzor preukazu asistenta sčítania, ktorým sa musí preukázať pri vstupe do domácnosti.

„Týmto upozornením chceme predísť zneužitiu dôvery a vyhnúť sa rizikám. Preto na túto skutočnosť upozorníme mestá a obce, nakoľko členom Združenia miest a obcí Slovenska je ich 95 %“ dodáva združenie.

Informácia týkajúce sa sčítania sú obyvateľom k dispozícii každý deň v čase od 8.00 h do 20.00 h na telefónnom čísle +421 220 924 919.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko