Na hlavný obsah

Mjanmarské ulice zaplavili tisíce odporcov puču

Neodradilo ich ani sobotňajšie policajné násilie.

Mjanmarské ulice zaplavili tisíce odporcov puču
Študenti medicíny demonštrujú proti vojenskému prevratu a v rukách držia zelené ratolesti eugénie ako symbol víťazstva. Foto: SITA/AP

Tisíce demonštrantov vyšli aj v nedeľu (21. 2.) do ulíc mnohých mjanmarských miest. K protestom došlo deň po krvavo potlačenej demonštrácii v druhom najväčšom mjanmarskom meste Mandalaj, kde polícia zastrelila pri rozháňaní davu dvoch ľudí. V nedeľu sa zároveň v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito konal pohreb mladej ženy, prvej potvrdenej obete demonštrácií, informuje agentúra AP.

Mladú ženu postrelili 9. februára – dva dni pred jej 20. narodeninami – policajti do hlavy na demonštrácii v Nepjite. V piatok (19. 2.) zraneniam podľahla. Na smútočnom obrade sa zhromaždilo asi 1 000 ľudí.

Prvú obeť protestov, ktoré vyvolal nedávny vojenský prevrat v krajine, si v nedeľu uctilo aj približne 1 000 demonštrantov v Rangúne, najväčšom mjanmarskom meste.

Ďalší veľký pokojný protest za účasti desaťtisícov ľudí sa konal v meste Mandalaj, kde polícia v sobotu zastrelila na demonštrácii v tamojších lodeniciach dvoch ľudí.

Policajné násilie vyvolalo medzinárodné odsúdenie

Jednou z týchto obetí bol podľa miestnych záchranárov tínedžer, ktorého strela zasiahla do hlavy, pričom zraneniu okamžite podľahol. Ďalšiu osobu postrelili do hrudníka a zomrela počas prevozu do nemocnice. Podľa vyjadrenia miestnych dobrovoľných záchranárov utrpelo zároveň v sobotu zranenia prinajmenšom 30 ďalších osôb, z toho asi polovicu postrelili ostrými nábojmi. Sobotné násilie a použitie tzv. letálnych zbraní voči civilistom v Mjanmarsku odsúdili OSN, EÚ i USA.

Medzičasom mal – ešte v sobotu – v Rangúne podľahnúť streľbe aj ďalší demonštrant, okolnosti jeho úmrtia sú však zatiaľ nejasné, uvádza agentúra AP. Dodáva, že podľa informácií na sociálnych sieťach malo ísť o člena miestnej dobrovoľnej susedskej hliadky.

Facebook zablokoval stránku armády

Na facebooku sa objavili správy, že v noci na nedeľu zatkli prominentného mjanmarského herca Lu Mina, ktorý sa v ostatnom čase taktiež zapojil do demonštrácií a bol obvinený aj z podnecovania štátnych zamestnancov k protestným štrajkom. O zadržaní informovala jeho manželka.

Sociálna sieť v nedeľu tiež oznámila, že zo svojej platformy odstránila stránku prevádzkovanú mjanmarskými ozbrojenými silami, a to pre opakované porušovanie štandardov „zakazujúcich podnecovanie násilia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet