Na hlavný obsah

V Ríme pochovali talianskeho veľvyslanca a jeho ochrankára, ktorí zahynuli po útoku v Afrike

Muži zomreli v Konžskej demokratickej republike.

V Ríme pochovali talianskeho veľvyslanca a jeho ochrankára, ktorí zahynuli po útoku v Afrike
Talianski karabinieri nesú rakvy s telesnými pozostatkami Lucu Attanasia (vpravo) a talianskeho policajta Vittoria Iacovacciho. Foto: TASR/AP

Taliansko si vo štvrtok (25. 2.) štátnym pohrebom uctilo svojho veľvyslanca v Konžskej demokratickej republike (KDR) a jeho telesného strážcu, ktorí prišli o život v pondelok (22. 2.) v tejto africkej krajine počas útoku na konvoj Svetového potravinového programu (WFP). Informovala o tom agentúra DPA.

Smútočný obrad v rímskej bazilike celebroval pápežský zástupca v Ríme Angelo De Donatis. Zúčastnili sa na ňom i taliansky premiér Mario Draghi, predsedovia oboch komôr parlamentu, zástupcovia ozbrojených zložiek a rodinní príslušníci obetí.

Veľvyslanec Luca Attanasio (43) zomrel po prepade konvoja WFP, ku ktorému došlo v nepokojnej oblasti na východe KDR neďaleko hraníc s Rwandou. Okrem dvojice Talianov o život prišiel i konžský vodič veľvyslancovho auta.

Taliansky minister zahraničných Luigi Di Maio v stredu (24. 2.) vo svojom vystúpení v parlamente uviedol, že Rím očakáva od WFP a OSN „jasné a vyčerpávajúce odpovede v čo najkratšom čase“. Attanasio po sebe zanechal manželku a tri dcéry. Jeho ochrankár Vittorio Iacovacci, príslušník jednotiek karabinierov, mal snúbenicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet