Na hlavný obsah

Izrael už neočkuje najrýchlejšie na svete. Predbehlo ho Čile

Využíva najmä čínsku vakcínu.

Izrael už neočkuje najrýchlejšie na svete. Predbehlo ho Čile
Očkovanie proti covidu-19 v Čile. Foto: SITA/AP

Čile sa stalo krajinou, kde sa v súčasnosti očkuje proti covidu-19 najrýchlejšie na svete. Predtým držal prvenstvo Izrael, napísala v utorok (9. 3.) agentúra EFE. Podľa medzinárodného porovnania je Čile tiež štvrtou krajinou, kde sa podarilo zaočkovať najväčšiu časť obyvateľstva.

O prvenstve informovalo čilské ministerstvo zdravotníctva s odkazom na portál Our World in Data, na ktorého prevádzke sa podieľa aj Oxfordská univerzita. V Čile za ostatných sedem dní pripadlo na 100 obyvateľov 1,08 podaní dávky vakcíny. U predošlého lídra z Izraela teraz tempo očkovania spomaľuje, jeho hodnota aktuálne činí 1,03 podanej dávky preparátu na 100 obyvateľov za predošlých sedem dní.

Neprišiel o všetky prvenstvá

Izrael stále drží výrazný náskok v zaočkovanosti obyvateľstva. Na 100 obyvateľov Izraela pripadá 102 podaných dávok vakcíny, v Čile to je 25, čo predstavuje štvrtý najvyšší údaj na svete. „Celkovo sme podali skoro päť miliónov dávok vakcíny a zaočkovali sme cez štyri milióny osôb,“ uviedol čilský minister zdravotníctva Enrique Paris. Aspoň jednu dávku preparátu tak dostala zhruba pätina populácie tejto juhoamerickej krajiny.

Čile objednalo očkovacie látky od viacerých výrobcov, v súčasnosti ale najviac používa látku od čínskej firmy Sinovac.

Výrazný úspech v očkovaní zabrzdil, avšak úplne nezastavil šírenie koronavírusu v juhoamerickom štáte. V utorok Čile oznámilo, že za predchádzajúcich 24 hodín zaznamenalo približne 3 500 nových prípadov infekcie. V priebehu epidémie bola nákaza preukázaná u približne 864 000 ľudí, z ktorých 21 000 zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet