Na hlavný obsah

Kongres USA odobril Bidenov krízový balíček

Nehlasoval zaň ani jeden republikán.

Kongres USA odobril Bidenov krízový balíček
Americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden si v stredu (10. 3.) pripísal prvý legislatívny úspech svojho mandátu, keď ním presadzovaný balíček na zmiernenie koronakrízy dokončil cestu legislatívnym procesom. Rad opatrení v celkovom objeme 1,9 bilióna amerických dolárov po úpravách v Senáte opäť schválila Snemovňa reprezentantov, informovala agentúra AP. Teraz už chýba len podpis hlavy štátu, ktorý Biely dom ohlásil na piatok (12. 3.).

Balíček predlžuje program federálnych dávok v nezamestnanosti, vyčleňuje prostriedky na podporu škôl, testovanie na koronavírus alebo na distribúciu vakcín a zabezpečuje aj priame platby Američanom vo výške až 1 400 dolárov. Obsahuje tiež niekoľko všeobecnejších opatrení na potlačenie chudoby v Spojených štátoch, čo bolo predmetom kritiky Republikánskej strany.

Pre Bidenov „záchranný plán“ v nehlasoval Kongrese jediný republikán. Senátom po úpravách prešiel pomerom 50 hlasov ku 49, v snemovni ho podporilo 220 demokratov, zatiaľ čo proti bolo všetkých 210 republikánov a jediný demokrat. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že iniciatíva má podporu veľkej väčšiny verejnosti, a to vrátane značnej časti republikánskych voličov.

Biely dom ju po definitívnom schválení v Kongrese na twitteri označil za historický súbor opatrení, ktorý „otočí list“ v boji proti pandémii covidu-19 a naštartuje ekonomiku. „Teším sa na to, ako tento plán americkej záchrany v piatok podpíšem v Bielom dome,“ dodal vo vyhlásení prezident Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet