Na hlavný obsah

Spravodajkyni OSN vyšetrujúcej vraždu Chášukdžího sa mali vyhrážať smrťou

Hrozby údajne zazneli na stretnutí v Ženeve.

Spravodajkyni OSN vyšetrujúcej vraždu Chášukdžího sa mali vyhrážať smrťou
Na archívnej snímke osobitná spravodajkyňa OSN Agnes Callamardová. Foto: TASR/AP

Vysokopostavený saudskoarabský predstaviteľ sa údajne vyhrážal smrťou osobitnej spravodajkyni OSN Agnes Callamardovej v súvislosti s vyšetrovaním vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. V utorok (23. 3.) o tom informoval denník The Guardian s odvolaním sa na vyjadrenia samotnej Callamardovej, ktorú na hrozby upozornila jej kolegyňa. Hrozby podľa nej zazneli v januári 2020 na stretnutí v Ženeve, na ktorom sa zúčastnili viacerí predstavitelia Saudskej Arábie.

Nezávislá vyšetrovateľka Callamardová je osobitnou spravodajkyňou OSN pre prípady mimosúdnych a svojvoľných popráv. Denníku The Guardian poskytla rozhovor na záver svojho pôsobenia v tejto funkcií.

Podľa svedectva jej kolegyne na uvedenom stretnutí z vlaňajšieho januára nemenovaný predstaviteľ Saudskej Arábie dva razy pohrozil, že telefonoval s osobami, ktoré sú pripravené sa o Callamardovú „postarať“, ak ju nespacifikuje samotná OSN. Na stretnutí boli prítomní viacerí pracovníci OSN vrátane Callamardovej kolegyne, ktorí si vyjadrenia saudskoarabského činiteľa vysvetlili tak, že sa vyšetrovateľke vyhrážal smrťou.

Okrem toho, že saudskoarabských predstaviteľov rozhnevali závery z jej vyšetrovania, vzniesli voči nej aj nepodložené obvinenia, že prijala peniaze od Kataru. Túto rétoriku saudskoarabská vláda často využíva proti jej kritikom, komentuje The Guardian. „Viete, takéto hrozby na mňa nefungujú. Nezastaví ma to pred tým, aby som konala takým spôsobom, ako to považujem za správne,“ zdôraznila v tejto súvislosti Callamardová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet