Na hlavný obsah

V karanténe je aktuálne 12 osád, upozorňuje splnomocnenkyňa pre rómske komunity

Karantenizáciu kritizovala aj ombudsmanka.

V karanténe je aktuálne 12 osád, upozorňuje splnomocnenkyňa pre rómske komunity
Na snímke dezinfekcia bytového domu v rómskej osade v Sečovciach 12. marca 2021. Foto: TASR

Momentálne je v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v karanténe 12 rómskych komunít. Pre agentúru TASR to potvrdila splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

„Aktuálne počty karantenizovaných komunít svedčia o tom, že ešte stále zápasíme s prístupom zavádzania plošných komunitných karantén,“ podotkla Bučková.

Úrad vychádza z údajov pravidelného monitoringu realizovaného na úrovni vybraných obcí. „K 23. marcu 2021 eviduje úrad splnomocnenkyne vlády na základe tohto monitoringu celkom 45 miest/obcí (spolu od decembra), kde bolo karantenizované buď celé rómske osídlenie, alebo časť komunity,“ spresnila.

Karantenizáciu marginalizovaných rómskych komunít nedávno kritizovala ombudsmanka Mária Patakyová. Zároveň požiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby v tejto veci preskúmal zákonnosť vyhlášok regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) a aby sa prípadne obrátil na Ústavný súd SR. Nariaďovanie takejto karantény má podľa nej selektívny charakter a týka sa len oblastí s výskytom marginalizovaných komunít. Úrad verejného zdravotníctva SR vtedy reagoval, že regionálne úrady nepristupujú k uzatváraniu lokalít automaticky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko