Na hlavný obsah

Trend vývoja ľudských práv vo svete ide zlým smerom, tvrdí šéf diplomacie USA

Kritiku nasmeroval na Etiópiu, Čínu i Rusko.

Trend vývoja ľudských práv vo svete ide zlým smerom, tvrdí šéf diplomacie USA
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničia Antony Blinken v utorok (30. 3.) kritizoval stav ľudských práv vo svete, ktorý sa podľa neho vyvíja zlým smerom a sľúbil, že USA budú presadzovať ich ochranu vo všetkých krajinách. Uviedol to pri príležitosti zverejnenia americkej výročnej správy o stave ľudských práv. Rezort zahraničia pod jeho vedením predstavil prístup, ktorý je výrazným obratom proti bývalej administratíve Donalda Trumpa, píše agentúra AP.

Pandémia ako zámienka

„Základný trend ľudských práv sa naďalej pohybuje zlým smerom,“ povedal Blinken, podľa ktorého niektoré vlády zneužívajú pandémiu covidu-19 ako „zámienku na potláčanie práv a k upevňovaniu autoritárskeho režimu“.

Otočenie listu za zaujatými postojmi

Šéf americkej diplomacie tiež vyhlásil, že zvrátil rozhodnutie svojho predchodcu Mikea Pompea, ktorý sa rozhodol do správy nedávať informácie o stave reprodukčných práv vo svete. Tohtoročná správa, ktorá vznikala ešte z veľkej časti pod taktovkou Pompea, túto časť neobsahuje, Blinken ju však chce zverejniť samostatne o niečo neskôr.

Súčasný šéf diplomacie skritizoval minulú vládu, ktorá označila len niektoré ľudské práva za neodňateľné, zatiaľ čo nevenovala pozornosť iným, najmä právam sexuálnych menšín či právu na potrat. Dôraz kládla predovšetkým na konzervatívne hodnoty – náboženské slobody či súkromné ​​vlastníctvo a venovala menšiu pozornosť napríklad spomenutým reprodukčným právam či právam sexuálnych menšín (LGBTQ). To si vyslúžilo kritiku viacerých mimovládnych organizácií, v konzervatívnych a náboženských kruhoch ale taký postoj vítali.

„Neexistuje žiadna hierarchia, podľa ktorej by boli niektoré práva menej dôležité ako iné,“ vyhlásil Blinken s tým, že „otáča list za týmito zaujatými postojmi“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet