Na hlavný obsah

Poslanci nevyhoveli požiadavkám petície iniciatívy Klíma ťa potrebuje

Neprešiel návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze.

Poslanci nevyhoveli požiadavkám petície iniciatívy Klíma ťa potrebuje
Na ilustračnej snímke aktivisti klimatických iniciatív držia transparent s nápisom Klimatická kríza nepočká. Foto: TASR

Národná rada (NR) SR v stredu (31. 3.) nevyhovela požiadavkám petície s názvom Za klímu, za budúcnosť, pod ktorú sa podpísalo 128 000 ľudí. Prijatím uznesenia ju vzala na vedomie, no neprešiel návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Petícia tiež požadovala dosiahnutie uhlíkovej neutrality na Slovensku už v roku 2040.

„S výsledkom prerokovania petície nie sme spokojní, zápas proti klimatickým zmenám pokračuje,“ uviedla iniciatíva po rokovaní na sociálnej sieti. Prijaté uznesenie podľa nej odzrkadľuje len málo z požiadaviek historicky najväčšej online petície na Slovensku.

“V petícii sme hlasom tisícov obyvateliek a obyvateľov Slovenska žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze, skorší termín uhlíkovej neutrality aj dôslednú stratégiu, ako ju dosiahnuť. Väčšina poslancov tento hlas nevypočula,” povedal iniciátor petície Jakub Hrbáň.

Parlament si uvedomuje dôsledky klimatickej zmeny

Parlament v uznesení konštatuje, že si uvedomuje závažnosť problému klimatickej zmeny a potrebu jej prioritného riešenia v intenciách medzinárodnej zmluvy – Parížskej dohody, ktorej je SR signatárom, a tiež uznesenia Európskeho parlamentu z 28. novembra 2019 o núdzovom stave v oblasti klímy a životného prostredia.

„Klimatická zmena bude mať na globálnej úrovni zásadné ekologické, spoločenské, ekonomické a politické dôsledky, ktoré sa dramatickým spôsobom dotknú aj SR,” píše sa v uznesení. Slovensko preto musí urobiť maximum vo svojich možnostiach pre riešenie klimatickej zmeny a pre udržanie globálnej teploty pod hranicou 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnym hodnotám.

Iniciatíva: Potrebujeme opatrenia

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje oceňuje, že sa našli poslanci, ktorí sa zasadzovali za naplnenie požiadaviek petície. Uviedla, že aj vďaka nim sa vytvorila možnosť, aby sa najbližšie mesiace diskutovalo o tom, aké opatrenia sa budú relizovať.

“Nesmie však skončiť iba pri tom. V súbehu s touto diskusiou sa už v súčasnosti musia začať realizovať rozsiahle opatrenia na zmiernenie dopadov klimatickej krízy aj na samotné predchádzanie klimatickým zmenám,” povedal Hrbáň. „Chceme dôsledne sledovať, ako budú jednotlivé rezorty napĺňať odporúčania NR SR a aktívne podnikať kroky, ktoré sú podľa svetových vedcov potrebné na to, aby sme predišli tragickým dopadom klimatickej zmeny,“ dodala iniciatíva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko