Na hlavný obsah

Merkelová sa nechala zaočkovať AstraZenecou

Čakala na moment, keď na ňu príde rad.

Merkelová sa nechala zaočkovať AstraZenecou
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v piatok (16. 4.) nechala zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Na twitteri to oznámil vládny hovorca Steffen Seibert. Nemecko pre viaceré nevyjasnené prípady mozgovej žilovej trombózy nepoužíva látku od AstraZenecy u mladších ako 60 rokov. Kancelárka má 66 rokov.

Seibert na twitteri zverejnil snímku medzinárodného očkovacieho preukazu Merkelovej a tiež potvrdenie, že kancelárka dostala prvú dávku vakcíny s názvom Vaxzevria. „Mám radosť, že som dnes dostala prvú dávku AstraZenecy. Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do očkovacej kampane, a tiež všetkým, ktorí sa nechajú očkovať. Je to kľúč k prekonaniu pandémie,“ povedala Merkelová.

Kancelárka v minulosti opakovane deklarovala, že sa nechá zaočkovať proti covidu-19, trvala ale na tom, že sa tak stane až po tom, ako na ňu príde rad. Nemecko, podobne ako iné krajiny, uprednostňuje pre nedostatok vakcín najstaršie ročníky a zdravotníkov, Merkelová sa preto nechcela predbiehať.

Rovnako ako ona postupoval aj prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý tiež odmietol výnimku. Prvé očkovanie preparátom od AstraZenecy dostala 65-ročná hlava štátu 1. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet