Na hlavný obsah

Indiu zviera koronavírus, krajina hlási najviac prípadov i mŕtvych od počiatku pandémie

Celkovo hlási 15 miliónov infikovaných.

Indiu zviera koronavírus, krajina hlási najviac prípadov i mŕtvych od počiatku pandémie
Na snímke pacient s ochorením COVID-19 čaká v sanitke na príjem do špecializovanej nemocnice v indickom Ahmadabáde. Foto: TASR/AP

India v pondelok (19. 4.) oznámila 273 810 nových prípadov koronavírusu a ďalších 1 619 úmrtí pripisovaných chorobe COVID-19. Oba denné prírastky sú najvyššie od začiatku pandémie, uviedla agentúra Reuters.

Druhá najľudnatejšia krajina sveta zažíva v posledných týždňoch dramatické zhoršovanie epidemickej situácie. V polovici marca bol priemer nových prípadov z posledného týždňa okolo hranice 25 000, teraz sa blíži k 200 000. V nedeľu (18. 4.) sa denný súčet prvýkrát dostal nad 250 000 infekcií, keď pribudlo 261 500 prípadov, a v pondelok prišlo nové maximum. Celkovo India eviduje zhruba 15 miliónov infikovaných.

Rovnako prudko rastú aj denné počty úmrtí spájaných s covidom. Na začiatku marca ich krajina hlásila asi 100 denne, teraz je priemerný prírastok desaťnásobný. Celková oficiálna bilancia je necelých 180 000 mŕtvych.

„Indiu momentálne zviera kríza verejného zdravia. Stránky na sociálnych sieťach sú plné videí covidových pohrebov na cintorínoch plných ľudí, dlhých radov sanitiek vezúcich pacientov lapajúcich po dychu, márnic zavalených mŕtvolami a pacientov, niekedy ležiacich v dvoch na lôžku, na chodbách alebo vo vestibuloch nemocníc,“ opisuje situáciu v novej reportáži spravodajský web BBC.

K druhej vlne indickej epidémie podľa článku prispeli nedôsledný prístup obyvateľov ku karanténnym opatreniam či nekonzistentná komunikácia vlády, ktorá neobmedzila politické a náboženské zhromaždenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet