Na hlavný obsah

Rakúsko zaznamenalo v minulom roku až 585 antisemitských incidentov

Je to najviac za posledných 19 rokov.

Rakúsko zaznamenalo v minulom roku až 585 antisemitských incidentov
Antisemitské lži sa objavovali najmä na internete a na proticovidových protestoch. Foto: TASR/AP

Rakúsko zaznamenalo vlani rekordných 585 antisemitských incidentov. Ide o nárast o 6,4 percenta oproti roku 2019, keď evidovali 550 prípadov a zároveň najvyšší počet za uplynulých 19 rokov. Informovala o tom v utorok (27. 4.) vo svojej výročnej správe rakúska židovská náboženská obec (IKG), píše webová stránka stanice ORF.

Svoju úlohu pri výraznom náraste antisemitských prípadov zohrala podľa IKG aj koronavírusová pandémia a s ňou súvisiace demonštrácie proti prijatým opatreniam, na ktorých zaznievali i antisemitské vyjadrenia. Najvyšší počet antisemitských incidentov sa odohral v novembri a decembri 2020. IKG poznamenala, že antisemitské lži sa objavovali najmä na internete a na proticovidových protestoch. Týkali sa väčšinou relativizácie holokaustu a šírenia konšpiračných teórií.

Približne 40 percent, čiže 229 prípadov, bolo politicky motivovaných krajne pravicovou ideológiou a 15 percent súviselo s ľavicovými názormi, približuje stanica Deutsche Welle. Druhú najpočetnejšiu kategóriu nahlásených incidentov (195) tvorili také, ktoré „nebolo možné zaradiť“. Násilné správanie vrátane on-line urážok tvorilo 62 percent incidentov a v médiách bolo zaznamenaných 135 antisemitských príspevkov.

IKG evidovala i 22 hrozieb voči Židom a 364 urážlivých prejavov vrátane antisemitských nadávok, vyjadrení a komentárov. Islamisticko-extrémistický motív bol za 13 percentami prípadov. Dve percentá (11 prípadov) tvorili fyzické útoky na Židov. Rok predtým ich bolo šesť.

Jediná kategória, kde v porovnaní s predchádzajúcim rokom nehlásili nárast prípadov, bolo poškodenie majetku – za rok 2020 zaznamenali 53 takýchto incidentov. V roku 2019 ich hlásili 78.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet