Na hlavný obsah

Nemecké Sársko použije „núdzovú brzdu“, od štvrtka zavádza lockdown

Súčasťou je nočný zákaz vychádzania či prísne obmedzenie kontaktov.

Nemecké Sársko použije „núdzovú brzdu“, od štvrtka zavádza lockdown
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V celej nemeckej spolkovej krajine Sársko začne od štvrtka (29. 4.) platiť lockdown s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu. Stane sa tak na základe nových celonemeckých pravidiel tzv. „núdzovej brzdy“, ktoré vstúpili do platnosti minulý týždeň. Informovala o tom v utorok (27. 4.) agentúra DPA.

Ako uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI), v utorok sa sedemdňová incidencia nákazy, teda počet prípadov nakazených na 100 000 obyvateľov, pohybovala tri dni za sebou na hodnote vyššej ako 100 aj v poslednom sárskom okrese Saarpfalz. Znamená to, že na základe nového spolkového zákona o ochrane pred infekčnými chorobami tam začnú platiť sprísnené pravidlá. Týždňová incidencia dosiahla v utorok podľa RKI v Sársku číslo 144,4.

Lockdown začal platiť vo viacerých okresoch tejto malej spolkovej krajiny ležiacej na juhozápade Nemecka pri hraniciach s Francúzskom a Luxemburskom už krátko po podpísaní predmetného zákona. Súčasťou opatrení sú napríklad nočný zákaz vychádzania od 22.00 h do 05.00 h či prísne obmedzenia kontaktov.

Sársko spustilo 6. apríla modelový projekt otvárania na základe negatívnych testov na koronavírus, ktorý umožňoval obyvateľom návštevu kín, divadiel či fitness centier v prípade, že sa preukázali negatívnym výsledkom testu, približuje denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tento prístup bol však na základe prijatých pravidiel, ktoré dávajú väčšie právomoci spolkovej vláde, nateraz pozastavený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet