Na hlavný obsah

Iránske štátne médiá informovali o dohode s USA aj Britániou, USA to popreli

Britská diplomacia správy nechce komentovať.

Iránske štátne médiá informovali o dohode s USA aj Britániou, USA to popreli
Na snímke iránsky prezident Hasan Rúhání hovorí počas zasadnutia kabinetu 14. apríla 2021 v Teheráne. Foto: TASR/AP

Spojené štáty okamžite popreli nedeľňajšiu (2. 5.) správu iránskej štátnej televízie, že islamská republika, USA a Spojené kráľovstvo dosiahli dohodu o výmene väzňov a odblokovaní iránskych aktív v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Britská strana sa k správam odmietla vyjadriť. Informovala o tom agentúra AP.

„Američania súhlasili, že zaplatia sedem miliárd dolárov (5,8 miliardy eur) a vymenia štyroch Iráncov, ktorí obchádzali sankcie, za štyroch amerických špiónov, ktorí si odpykali časť svojich trestov,“ uviedla iránska štátna televízia s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa vlády v Teheráne.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price však túto správu okamžite poprel. „Správy o dosiahnutí dohody o výmene zajatcov nie sú pravdivé,“ povedal Price.

Iránsko-britskú občianku prepustia len po splatení britského dlhu

Štátna televízia ďalej uviedla, že islamská republika dosiahla dohodu aj so Spojeným kráľovstvom, v rámci ktorej Londýn splatí takzvaný vojnový dlh vo výške 400 miliónov libier výmenou za prepustenie Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej, väznenej humanitárnej pracovníčky s iránskym aj britským občianstvom.

V prípade o kauzu z roku 1979, pred islamskou revolúciou, keď zosnulý iránsky šach Mohammad Rezá Pahlaví zaplatil príslušnú sumu za britské tanky Chieftain, ktoré neboli nikdy dodané. Britské ministerstvo zahraničných vecí pre AP uviedlo, že správu nebude komentovať, pretože v tejto súvislosti stále prebiehajú rokovania s Iránom.

Britský minister zahraničia Dominic Raab predtým v rozhovore so stanicou BBC označil spôsob, akým Irán s väznenou štyridsaťdvaročnou humanitárnou pracovníčku zaobchádza, za mučenie. „Myslím si , že spôsob, akým sa s ňou zaobchádza, sa rovná mučeniu,“ vyhlásil. Irán má podľa neho povinnosť ju okamžite a bezpodmienečne prepustiť. Na otázku, či Irán Zaghariovú-Ratcliffovú zadržiava ako rukojemníčku, Raab reagoval slovami: „Je jasné, že je súčasťou hry na mačku a myš, ktorú Irán, či určitá časť jeho systému, rozohráva. Snaží sa ju použiť ako páku na Spojené kráľovstvo.“

Nie je jasné, či televízia nezavádza

Správa iránskej televízie prichádza v čase zvýšeného napätia medzi konzervatívnymi politickými frakciami islamskej republiky a relatívne umiernenou vládou iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, všíma si AP. Štátna televízna stanica už predtým zverejnila vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov Iránu, ktoré boli v rozpore s vyjadreniami iránskych diplomatov rokujúcich vo Viedni o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, pripomína AP.

Momentálne nie je jasné, či je nedeľňajšia správa o výmene väzňov ďalším pokusom sabotovať rokovania predstaviteľov Rúháního vlády so Západom, analyzuje AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet