Na hlavný obsah

Thunbergová apelovala na svetových lídrov. Podľa nej sa vzdali cieľa parížskej dohody

Nemôžeme opustiť zákony fyziky, povedala.

Thunbergová apelovala na svetových lídrov. Podľa nej sa vzdali cieľa parížskej dohody
Na snímke klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v utorok (4. 5.) uviedla, že svetoví lídri sa zrejme vzdali naplnenia cieľa zakotveného v parížskej klimatickej dohode z roku 2015. Podľa toho by globálny nárast teploty nemal prekročiť 1,5 stupňa Celzia oproti obdobiu pred priemyselnou revolúciou, v opačnom prípade nastane nezvratná klimatická zmena, píše agentúra AFP.

„My, predstavitelia mladej generácie, to nebudeme akceptovať,“ povedala Thunbergová. Spoločne s ďalšími troma predstaviteľmi jej hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť) sa pred novembrovým klimatickým samitom OSN COP26 v škótskom Glasgowe stretli v pondelok (3. 5.) so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom.

„Myslím si, že budú potrebné kompromisy. Musíme si tiež uvedomiť, že nemôžeme opustiť zákony fyziky,“ vyslovila sa Thunbergová v angličtine a vyzvala ostatných, aby aj oni prehovorili o tejto dôležitej téme. „Všetci musíme viac-menej vykročiť zo svojich komfortných zón, no táto zodpovednosť by nemala padnúť na nás – tínedžerov, mladých ľudí, aktivistov a vedcov. Pretože to nie je naša práca, našou úlohou je byť tínedžermi a robiť to, čo bežní tínedžeri robia,“ dodala.

Thunbergová v apríli avizovala, že plánuje vynechať novembrový klimatický samit COP26. Ako dôvod uviedla, že nerovnomerné dodávky vakcín proti ochoreniu COVID-19 znamenajú, že krajiny sa nebudú môcť na samite zúčastniť za rovnakých podmienok.

Aktivistka, ktorá začala robiť kampaň proti zmene klímy ako 15-ročná v roku 2018, získala hlavnú cenu organizácie Amnesty International za ľudské práva a tiež švédske ocenenie Right Livelihood Award (Cena za správny život), ktoré sa často prezentuje ako alternatívna Nobelova cena. V roku 2019 ju americký časopis Time vyhlásil za osobnosť roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet