Na hlavný obsah

Lotyšsko označilo vyvražďovanie Arménov Osmanmi za genocídu, Ankara protestuje

Turecko tento krok odsúdilo.

Lotyšský parlament (Saeima) vo štvrtok 6. mája schválil vyhlásenie, v ktorom uznal genocídu arménskeho národa spáchanú počas prvej svetovej vojny Osmanskou ríšou a odsúdil ju, informoval spravodajský portál Baltic News Network (BNN). Turecké ministerstvo zahraničných vecí tento krok odsúdilo a označilo ho za protizákonný.

Vo vyhlásení parlamentu sa zdôrazňuje, že Lotyšsko odsudzuje všetky zločiny, masové vraždenie a nútené presídlenie arménskych štátnych príslušníkov Osmanskou ríšou. Uvádza sa v ňom tiež, že Riga považuje za svoju povinnosť pomenovať takéto zločiny a pripomínať si ich, aby sa zabránilo ich opakovaniu.

Poslanci v texte vzdali úctu všetkým obetiam genocídy i pozostalým a deklarujú, že s vývojom zdravej a vyspelej demokracie je neoddeliteľne spojená aj otvorená diskusia o historických otázkach. Lotyšský parlament preto vyzýva aj medzinárodné spoločenstvo, aby „posúdilo tieto historické udalosti“.

Rezort tureckej diplomacie označil tento krok lotyšského parlamentu za „neodôvodnený pokus o prepísanie histórie z politických dôvodov“, odmietol ho a dôrazne odsúdil. Turecké ministerstvo zdôraznilo, že „z pohľadu medzinárodného práva nie je dôvod označovať udalosti z roku 1915 za genocídu“. Upozornilo tiež, že rozhodnutie lotyšských zákonodarcov je dôkazom uplatnenia dvojakého metra v prístupe k tejto téme.

Ankara preto vyzvala Rigu, aby „namiesto plnenia programu určitých kruhov, ktoré sa snažia siať nepriateľstvo, napravila svoju chybu a podporila úsilie zamerané na mierové spolužitie v regióne, najmä medzi tureckým a arménskym národom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet