Na hlavný obsah

Davy ľudí v Španielsku a Belgicku oslavovali koniec zákazu nočného vychádzania

Niekde to vyzeralo ako oslavy Nového roka.

Davy ľudí v Španielsku a Belgicku oslavovali koniec zákazu nočného vychádzania
Oslavy na pláži v španielskej Barcelone. Foto: SITA/AP

Koniec španielskeho núdzového stavu a zákaz nočného vychádzania v noci na nedeľu (9. 5.) oslavovali spevom i tancom prevažne mladí ľudia po celej krajine, informoval denník El País. Tisíce mladíkov privítali koniec koronavírusovej uzávery aj v belgickej metropole, kde večierok skoro nad ránom rozpustila polícia, informoval Le Soir.

Nálada v uliciach španielskych miest sa podľa agentúry Reuters podobala oslavám Nového roka. Na madridskom námestí Puerta del Sol hodiny odbili polnoc za potlesku stoviek ľudí, v Barcelone sa popíjajúci ľudia zhromažďovali na pláži. Tamojšia polícia mala zvláštnu úlohu – oslavujúce masy o desiatej hodine večer poslať domov, aby im po polnoci, keď vstúpilo do platnosti uvoľnenie zákazu nočného vychádzania, umožnila návrat.

Niektorí Španieli mali nasadené rúška, mnoho z nich ale nedodržiavalo bezpečné rozostupy a s priateľmi sa bozkávali, objímali, tancovali, spievali a vyvolávali heslo „Sloboda“.

„Sloboda nezahŕňa porušovanie pravidiel,“ kritizoval nočné oslavy konzervatívny madridský starosta José Luis Martínez Almeida, ktorý zároveň zdôraznil, že je v uliciach zakázané piť alkoholické nápoje.

Davy ľudí sa zišli aj na bruselskom námestí Flagey a v jeho okolí, kde oslávili koniec zákazu vychádzania od 22.00 h do 06.00 h. Ten platil takmer sedem mesiacov od vlaňajšieho októbra, píše agentúra DPA. Otvoriť sa v Belgicku môžu aj záhradky reštaurácií a kaviarní, stále však platí zákaz pitia alkoholu vo večerných hodinách a po desiatej večer sa na verejnosti nemajú schádzať viac ako traja ľudia.

Okolo 01.30 h zostalo na Flagey ešte zhruba 500 ľudí, proti ktorým zakročila polícia vodnými delami a troch z nich zadržala. Dvaja ľudia vrátane policajta boli zranení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet