Na hlavný obsah

Povyvracané kontajnery, poškodené autá a rozryté okolie. Na sídlisku v Žiline pravidelne vyčíňajú diviaky

Zvieratá miestnym naháňajú strach.

Povyvracané kontajnery, poškodené autá a rozryté okolie. Na sídlisku v Žiline pravidelne vyčíňajú diviaky
Na snímke vyhádzané smeti a zaseknutý diviak v kontajneri. Foto: FB Žilina - Hájik/ MsP Žilina/ koláž RTVS

Nočné výjazdy diviakov sa na žilinskom Hájiku stávajú posledné mesiace neznesiteľnými. Zvieratá si zvykli dostupnú potravu hľadať v kontajneroch a skoro každú noc sa verejný priestor po ich výprave zmení na spúšť. Ľudia zo sídliska sa boja večer vychádzať a každé ráno tŕpnu, či nenájdu svoje auto poškodené.

Pre žilinského primátora Petra Fiabáneho je prekvapením, že sa diviaky v tomto roku ešte viac osmelili a ľuďom naháňajú strach. „Ja sám som prekvapený, že to tento rok takto vyskočilo. V predchádzajúcich dvoch rokoch sme urobili nejaké opatrenia a mám pocit, že sa to mierne upokojilo. Ale dnešný rok je naozaj neúnosný,“ zhodnotil s tým, že sa obáva, aby sa nestalo niečo vážne. „Určite to budeme riešiť. Ale toto nie je vec, ktorá sa dá urobiť zo dňa na deň a okamžite,“ povedal pre Rádio Regina Stred.

Diviaky trápia Hájik a jeho okolie už niekoľko rokov. Do dostatočnej vzdialenosti od sídliska ich nevyhnali ani mnohé opatrenia. Aktuálne všetky kroky samosprávy smerujú k vyriešeniu odpadového hospodárstva. Kým budú totiž odpadkové koše na Hájiku dostupné, okrajové sídlisko sa diviakov nezbaví.

Odpadové hospodárstvo, a teda projektovanie a výstavba stojísk, je podľa mestského poslanca za Hájik Jána Mičíka v investičnom pláne okrem parkovania sídliskovou prioritou číslo jeden. Stojiská majú zamedziť diviakom v prístupe k potrave. V hre je budovanie klietkových stojísk, ale najmä polopodzemných kontajnerov. „Má to viacero aspektov. Okrem finančnej náročnosti sú tam aj veľké projekčné problémy. Hlavne na starom Hájiku je veľmi veľa sietí, ktorých preloženie alebo riešenie by bolo veľmi drahé, a na to mesto nemá. Už samotné vybudovanie nie je úplne lacná záležitosť,“ priblížil Mičík.

Kryty na kontajnery sa neosvedčili

V minulom roku vybudovalo mesto na Hájiku štyri kontajnerové stojiská. Veľké očakávania majú ľudia aj od polopodzemných kontajnerov. „Mesto Žilina má projektovú dokumentáciu na 13 podzemných kontajnerov a dodávateľ momentálne pripravuje inžiniersku činnosť. Do konca tohto roka má mesto v pláne vybudovať dve stojiská a z pridelených financií obvodu Hájik je zámer vybudovať na tomto sídlisku ďalšie,“ doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Hoci sú polopodzemné kontajnery zrejme najlepšou prevenciou pred nájazdmi diviakov, Fabiáne priznáva, že projekt zamrzol. „Firma, ktorá to spracováva, má nejaké problémy a proces sa trošku spomalil. Sme v štádiu, keď to odprezentovali, ukázali, kde to má byť a mali to už iba potvrdiť a začať budovať,“ priznal žilinský primátor. Dodal, že mesto momentálne stojí na nečinnosti tejto firmy.

Na Kempelenovej ulici sa skúšobne objavili kryty na kontajnery, tie však podľa radnice nie sú schodnou cestou. Mesto ich malo iba v prenájme. Na tomto mieste síce zostanú, ale ďalšie k nim nepribudnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny