Na hlavný obsah

Prvé stretnutie šéfov diplomacií Ruska a USA: Lavrov a Blinken preberú sporné témy

Dvojica sa zíde na Islande.

Prvé stretnutie šéfov diplomacií Ruska a USA: Lavrov a Blinken preberú sporné témy
Na snímke zľava ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a americký minister zahraničia Antony Blinken. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Americký minister zahraničia Antony Blinken a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov sa v stredu (19. 5.) v islandskom hlavnom meste Reykjavík zídu pri príležitosti zasadnutia ministrov členských krajín Arktickej rady. Stretnutie sa odohrá v čase zhoršených vzťahov medzi oboma mocnosťami.

Zasadnutie ministrov zahraničia krajín združených v Arktickej rade – okrem Ruska a USA aj Dánska, Nórska, Švédsko, Fínsko, Island a Kanada – odštartuje stredajšia pracovná večera. Ešte predtým sa prvýkrát osobne stretnú Blinken s Lavrovom, aby prebrali bilaterálne i medzinárodné problémy.

Podľa námestníka ruského ministra zahraničia Sergeja Rjabkova má byť medzi nimi napríklad aj vyhrotenie konfliktu medzi palestínskymi radikálmi v Pásme Gazy a Izraelom alebo iránsky jadrový program. Obaja ministri majú tiež pripraviť schôdzku prezidentov USA a Ruska, Joea Bidena a Vladimira Putina, plánovanú na budúci mesiac.

Blinken: Uprednostňujeme stabilnejší vzťah s Ruskom

Stretnutie sa odohrá po mesiacoch zhoršených vzťahov medzi USA a Ruskom. Obe mocnosti zaujímajú protichodné stanoviská v mnohých témach, ako je hroziaca militarizácia Arktídy, ukrajinský konflikt alebo väznenie odporcu Kremľa Alexeja Navaľného. Ruskí hackeri sú podozriví aj z kybernetických útokov vrátane nedávneho útoku na ropovody v Spojených štátoch.

„Uprednostňovali by sme stabilnejší a predvídateľnejší vzťah s Ruskom,“ povedal v utorok (18. 5.) Blinken. „Zároveň sme dali jasne najavo, že odpovieme, ak sa Rusko rozhodne podnikať ľahkovážne alebo agresívne kroky namierené proti našim záujmom alebo záujmom našich spojencov a partnerov. Nie preto, aby sme vyhľadávali alebo stupňovali konflikt, ale preto, že takéto napádanie nemožno ponechať bez trestu,“ varoval Blinken.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet