Na hlavný obsah

V Mexiku pred voľbami simulovali popravu kandidáta vládnej strany

Netradičným činom ho donútili zaplatiť výkupné.

Skupina obyvateľov obce v juhomexickom štáte Chiapas zadržiavala niekoľko hodín kandidáta vládnej strany pre miestne júnové voľby a simulovaním popravy obesením ho donútila zaplatiť 300 000 pesos (približne 12 000 eur). Vo štvrtok o tom informoval denník El País. Udalosť sa odohrala v nedeľu (16. 5.), následne v stredu sa na sociálnych sieťach objavili dve videá zachytávajúce čin.

Kandidáta na starostu mesta San Cristóbal de las Casas Juan Salvador Camacho, z vládnej strany Morena, zadržali v nedeľu počas volebnej kampane v obci Los Llanos. Skupina domorodých obyvateľov ho obvinila z toho, že nesplnil sľuby, ktoré dal ako miestny poslanec. Dav politika zadržal, vyzul mu topánky a viedol ho obcou do miestnej školy. Potom ho priviedli k stromu, na ktorý zavesili lano a politikovi ho dali na krk. O chvíľu mu ho zložili.

„Fyzicky nás nenapadli, boli sme prepustení okolo polnoci v dobrom zdravotnom stave a v obci už je pokoj,“ citovali miestne médiá zdroj zo skupiny 20 ľudí Camachovho volebného štábu, ktorých zadržali spolu s politikom.

Ústredný výbor strany Morena vo vyhlásení udalosť odsúdil ako akt predvolebného násilia. Podľa denníka El País panujú veľké vládne obavy z násilností pred blížiacimi sa voľbami. Mexiko sa už roky potýka s vysokou kriminalitou spôsobenou najmä vojnou drogových gangov. Pred minulými voľbami v Mexiku v roku 2018 zavraždili vyše sto regionálnych politikov, vraždami sa kriminálne gangy snažili zastrašiť voličov aj kandidátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet