Na hlavný obsah

Armáda zatkla prezidenta a premiéra Mali. Keď sa vzdali funkcií, prepustila ich

Situáciu kritizujú viaceré organizácie.

Malijský prezident Bah Ndaw a predseda prechodnej vlády Moctar Ouane, ktorých v pondelok (24. 5.) zatkli a podľa armády podali demisiu, v noci na štvrtok (27. 5.) prepustili. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na armádny zdroj. Armáda po deviatich mesiacoch vykonala druhý prevrat pre nezhody smerom k zloženiu novej vlády. Na čele krajiny stojí teraz viceprezident a veliteľ junty Assimi Goita. Mnohé krajiny a organizácie zadržanie vrcholných politikov odsúdili.

„Predseda vlády a prechodný prezident boli v noci prepustení okolo 01.30 h (03.30 h SELČ). Dodržali sme slovo,“ povedal AFP nemenovaný armádny zdroj. Prepustenie politikov podľa agentúry potvrdili ich príbuzní.

Goita v utorok (25. 5.) zdôvodnil ich zatknutie tým, že s ním ako viceprezidentom zodpovedným za bezpečnosť nekonzultovali zloženie novej vlády. Pri personálnych zmenách v kabinete prišli o svoje posty dvaja armádni činitelia. O tom, že prezident a premiér zložili funkcie, informoval v stredu (26. 5.) Goitov poradca Baba Cissé. V súvislosti s tým povedal, že oboch prepustia po zvážení bezpečnostných rizík.

Goita stál na čele vlaňajšieho augustového puču, pri ktorom armáda zvrhla vtedajšieho prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Už skôr uviedol, že sa chce držať pôvodného plánu a usporiadať na budúci rok voľby, po ktorých bude riadiť Mali zvolená vláda. Podľa Goitovho utorkového vyhlásenia v krajine naďalej trvá prechodné obdobie.

Situácia v Mali vyvoláva obavy v mnohých krajinách a kritizujú ju aj mnohé organizácie vrátane OSN, Africkej únie, Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), Európskej únie a ďalších. Mali, rovnako ako susední Niger a Burkina Faso, čelí desať rokov útokom islamistických skupín. V regióne kvôli nim zomreli tisíce ľudí a státisíce prišli o domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet