Na hlavný obsah

MS v hokeji: Česi zdolali Dánov až po nájazdoch. Američania si zaistili štvrťfinále

Česko a Slovensko si to v utorok rozdajú o postup.

MS v hokeji: Česi zdolali Dánov až po nájazdoch. Američania si zaistili štvrťfinále
Foto zo zápasu Česko - Dánsko. Foto: TASR/AP

Českí hokejisti v pondelok (31. 5.) zvíťazili vo svojom šiestom zápase na MS v Rige nad Dánskom 2:1 po nájazdovom rozstrele. Zverenci Filipa Pešána si tak udržali nádej na postup do štvrťfinále, o ktorý budú bojovať v utorok (1. 6.) o 15.15 h SELČ proti Slovensku.

Radosť v predĺžení bola predčasná

Česi boli v prvej tretine lepší, ale v 4. minúte inkasovali v oslabení po zásahu Nicklasa Jensena. Českí hokejisti potom ostreľovali bránku súpera, vypracovali si niekoľko vyložených šancí, puk však za bránkovú čiaru nedostali. Najbližšie ku gólu bol Kubalík, ale jeho pokus zastavila žŕdka.

Čehchom sa nedarilo ani v druhej tretine. Mali prevahu, tá však nestačila. Dáni veľmi dobre znepríjemňovali českým hráčom každý súboj, hrali pozorne v defenzíve a čakali na protiútoky. Najväčšie šance mali v druhom dejstve Stránský a Flek. V prvom prípade český útočník tesne minul prihrávku Špačka, v druhom podržal Dánov brankár Dahm.  

V tretej tretine sa Česi dočkali vytúženého gólu v 46. minúte, keď Kubalík zúžitkoval prihrávku Chytila. Dáni mohli vyrovnať o šesť minút neskôr, ale Andresen v stopercentnej šanci zlyhal. Štyri minúty pred koncom sa sám na bránku rútil Vrána, ale brankár Dahm vytiahol zákrok, ktorý poslal zápas do predĺženia. V ňom dal gól Hronek, ale dánsky tréner si vzal challenge a ten potvrdil Kubalíkov ofsajd pred celou akciou.

V nájazdoch sa presadilo sedem strelcov, tréneri oboch tímov v nich vymenili brankárov, ale o bode navyše pre Česko napokon rozhodol Chytil.

Američania s piatou výhrou po sebe

Hráči USA si zabezpečili postup do štvrťfinále, keď zdolali Nemecko 2:0 a pripísali si piate víťazstvo na šampionáte za sebou. Američania majú na čele B-skupiny rovnako ako Fínsko 15 bodov, Nemci zostali s deviatimi na štvrtej priečke.

Foto zo zápasu USA – Nemecko na MS 2021.Foto: TASR
Foto: TASR

Aktívnejší Nemci prestrieľali svojho súpera 33:15, no nedokázali skórovať ani raz a druhé čisté konto v Rige tak zaznamenal brankár USA Cal Petersen. O triumf Američanov sa gólmi postarali Jason Robertson a do prázdnej bránky Colin Blackwell. Nemecko prehralo tretíkrát za sebou.

Američania odohrajú svoj záverečný duel v skupinovej fáze v utorok 1. júna o 15.15 SELČ proti jasne poslednému Taliansku. Nemecko nastúpi v ten istý deň o 19.15 h v dôležitom súboji o postup do štvrťfinále proti domácemu Lotyšsku, už aj za prítomnosti divákov na tribúnach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport