Na hlavný obsah

Prvýkrát pribudnú zelené okresy, väčšina Slovenska bude od pondelka žltá (+mapa)

Nové rozdelenie schválila vláda.

Od pondelka (7. júna) nebude na regionálnej covidovej mape naďalej ani jeden okres v čiernej či bordovej fáze, teda v dvoch najvyšších stupňoch varovania. Tri okresy budú červené (II. stupeň varovania) a šesť ružových (I. stupeň varovania).

V oranžovej farbe, teda v druhom stupni ostražitosti, bude 29 okresov. Najviac, až 39 okresov, bude žltých (I. stupeň ostražitosti). Prvýkrát budú dva najlepšie okresy v monitoringu, teda v zelenej farbe.Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu (2. 6.) schválila vláda na návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO).

Tempo, akým sa situácia na Slovensku zlepšuje, sa podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka zrýchľuje. „Indikátory klesli o okolo 30 % oproti minulému týždňu,“ dodal s tým, že pandémia má podobný trend aj v susedných krajinách, odkiaľ by sa na Slovensko mohla šíriť najrýchlejšie.

Situácia v nemocniciach sa upokojuje

Slovenské nemocnice už nezažívajú taký nápor, ako v mesiacoch vrcholiacej pandémie a podľa Mišíka sa dostávajú do "komfortnejšej situácie". "Do nemocníc už prijímame menej ako 25 pacientov denne a prepúšťame približne 50 pacientov denne," poznamenal.

Šéf rezortu zdravotníctva Lengvarský potvrdil, že nemocnice sa už venujú takzvanej bielej medicíne, teda klasickým akútnym aj plánovaným operačným zákrokom a vyšetreniam.

Dodal, že otázkou je skôr čerpanie dovoleniek či náhradného voľna personálom, ktorý bol v pohotovosti viac než rok. "Predpokladám, že teraz v júni narastie množstvo štandardných výkonov, ale potom nasleduje letné obdobie a tam už musíme ľudí nechať vydýchnuť," uviedol.

Pandémia sa podľa ministra z medicínskeho hľadiska zvládla, za čo vyjadril poďakovanie všetkým zdravotníckym pracovníkom aj tým, ktorí situáciu manažovali. Myslí si, že v tretej vlne už v nemocniciach podobná situácia, ako bola, nehrozí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko