Na hlavný obsah

V Brazílii vypukli po Bolsonarovom prejave protesty

Ľuďom sa nepáči spôsob, akým prezident reagoval na pandémiu.

V Brazílii vypukli po Bolsonarovom prejave protesty
Účastníci sobotňajšej demonštrácie proti Bolsonarovi. Foto: SITA/AP

Naprieč Brazíliou v stredu (2. 6.) večer prepukli protesty po tom, čo prezident Jair Bolsonaro prehovoril cez televíziu a rozhlas k národu. Odporcovia prezidentovho prístupu ku koronavírusovej kríze kričali z okien domov, búchali do hrncov a trúbili na klaksóny áut, napísal denník O Globo.

Pandémiu dlho zľahčoval, teraz hovoril o úspechoch

Bolsonaro v prejave krátko zhrnul najnovšie vládne úspechy a sľúbil, že krajinu čaká silný ekonomický rast. Oznámil tiež, že všetci Brazílčania, ktorí prejavia záujem, sa budú môcť zaočkovať proti covidu do konca tohto roka.

Prezident v minulosti niekoľkokrát opakovane zľahčoval ochorenie COVID-19, pandémiu aj nosenie rúšok alebo práve očkovanie, pripomína agentúra Reuters.

Protesty sa konali aj cez víkend

Brazílčania proti tomu, ako prezidentovmu spôsobu boja s pandémiou protestovali už v sobotu (29. 5.), keď ľavicové politické strany, odbory a študentské združenia zorganizovali demonštrácie v najmenej šestnástich mestách.

V najväčšom brazílskom meste Sao Paulo tisíce ľudí zablokovali jednu z hlavných ulíc. Veľký transparent, ktorý dav niesol pred sebou, mal na sebe jasný odkaz: Ústavná žaloba prezidenta a vakcinácia. Nad davom ľudí sa zároveň týčila Bolsonarova nafukovacia podobizeň, ktorá ho vyobrazila ako monštrum so zakrvavenými pazúrmi.

V Riu de Janeiro protestujúci niesli transparenty na podporu bývalého ľavicového prezidenta Luiza Inácia Luly da Silva. Ten by mohol byť jedným z hlavných Bolsonarových vyzyvateľov v prezidentských voľbách, ktoré Brazíliu čakajú v budúcom roku, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet