Na hlavný obsah

Pandemická situácia sa aj naďalej zlepšuje, Lengvarský spomenul výhody pre zaočkovaných

Nemocnice sa pomaly vracajú do štandardného režimu.

Pandemická situácia sa aj naďalej zlepšuje, Lengvarský spomenul výhody pre zaočkovaných
Covid zóna Univerzitnej nemocnice Bratislava. Foto: TASR

Pandemická situácia na Slovensku sa aj naďalej zlepšuje. Sedemdňový denný priemer nových prípadov je na úrovni 198 (minulý týždeň 241), hospitalizovaných je 314 pacientov (412), podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 28 z nich (34), reprodukčné číslo osciluje okolo úrovní 0,80 – 0,84 (bezo zmeny). V stredu 9. júna to uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Nemocnice prijímajú menej ako 20 pacientov denne a pomaly nabiehajú na štandardný režim. V čakárni na očkovanie je v súčasnosti okolo 100 000 osôb, najviac na západe a severozápade krajiny.

Na snímke geografické rozdelenie čakateľov na vakcínu proti covidu, Dáta platné k 9. 6.Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) tých, ktorí sa už nechali zaočkovať, vyzval, aby o výhodách vakcinácie presviedčali aj svoje okolie a blízkych.

Uviedol tiež, že od konca júna nebudú mobilné odberové miesta (MOM) fungovať tak, „ako ich poznáme,“ nahradiť by ich mali kombinácie MOMiek s odberným miestom na PCR a LAMP testy. Lengvarský dodal, že ich počet bude výrazne nižší. K pripravovanej novšej verzii covidového automatu povedal, že diskusie prebiehajú najmä o tom, ako čo možno najviac zvýhodniť zaočkovaných a zároveň nie veľmi znevýhodniť tých, ktorí zaočkovaní nie sú. „Dôležitý je spôsob motivácie zaočkovať sa,“ vyhlásil Lengvarský.

Členka konzília odborníkov Elena Prokopová uviedla, že s výhodami pre zaočkovaných „je komfortná,“ priznala tiež intenzívnu prácu na novšom covidovom automate. Dodala, že pediatri vítajú možnosť nechať očkovať deti vo veku od 12 do 15 rokov. Odôvodnila to tým, že opatrenia sa budú môcť výrazne uvoľňovať až po dosiahnutí určitej miery zaočkovanosti celej populácie. „Bez detí toto percento nikdy nedosiahneme,“ pripomenula Prokopová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko