Na hlavný obsah

Djokovič predviedol famózny obrat a má devätnásty grandslamový titul

Na parížskej antuke zdolal Tsitsipasa.

Djokovič predviedol famózny obrat a má devätnásty grandslamový titul
Srb Novak Djokovič počas finále Roland Garros. Foto: SITA/AP

Srb Novak Djokovič predviedol husársky kúsok v nedeľnom (13. 6.) finále tenisového turnaja Roland Garros. Proti Grékovi Stefanovi Tsitsipasovi prehrával už 0:2 na sety, po obrate na 3:2 však zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu slávi zisk 19. grandslamového titulu v kariére.

Najlepší tenista súčasnosti triumfoval na parížskej antuke po výsledku 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4. Líder rebríčka ATP nedoprial triumf 22-ročnému rodákovi z Atén, pre ktorého to bolo prvé grandslamové finále vôbec.

Djokovič sa stal prvým hráčom v tzv. Open ére tenisu po roku 1968, ktorý vyhral každý zo štyroch grandslamových turnajov minimálne dvakrát. V celej histórii bieleho športu sa to pred 34-ročným Srbom podarilo už len austrálskym legendám Royovi Emersonovi a Rodovi Laverovi.

Pre porovnanie – Federer vyhral iba raz práve v Paríži a Nadal zasa nemá viac ako jeden titul z Australian Open v Melbourne. Keďže Djokovič v tomto roku triumfoval aj v Austrálii, stále má šancu na pravý Grand Slam, čiže zisk všetkých štyroch turnajov tzv. veľkej štvorky v jednom kalendárnom roku.

Tsitsipas nepremenil prvú finálovú účasť na grandslamovom turnaji na víťazstvo, hoci nebol od neho ďaleko. V súboji generácií nevydržal nastolené tempo z prvých dvoch setov.

Napriek parížskej prehre zostal na čele rebríčka hráčov s najväčším počtom víťazných zápasov v tomto roku. Má ich na konte 39, z toho 22 na antuke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport