Na hlavný obsah

Ako môže rozhodnúť Najvyšší súd v kauze vraždy Kuciaka a jeho priateľky?

Prokurátor aj obžalovaný Szabó sa odvolali.

Ako môže rozhodnúť Najvyšší súd v kauze vraždy Kuciaka a jeho priateľky?
Na snímke obžalovaný Marian Kočner. Foto: TASR

Najvyšší súd (NS) SR bude v utorok (15. 6.) rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Prvostupňový Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v septembri 2020 uložil bývalému policajtovi Tomášovi Szabóovi za účasť na vražde 25 rokov väzenia a oslobodil ďalších obžalovaných – Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú.

Odvolali sa obe strany

Podľa verdiktu ŠTS z vlaňajška totiž neexistoval na uznanie viny Kočnera a Zsuzsovej dostatok dôkazov. Proti oslobodzujúcemu verdiktu podala odvolanie prokuratúra i právni zástupcovia poškodených. Prokurátor navrhuje spomenutej dvojici trest 25 rokov.

Naopak, obžalovaný Tomáš Szabó sa odvolal proti odsúdeniu. Ten sa mal podľa obžaloby podieľať na vražde ako šofér.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zároveň predložil súdu nové dôkazy. Podľa medializovaných informácií má ísť napríklad o analýzu šifrovanej komunikácie Kočnera a Zsuzsovej, ktorú vypracovala Univerzita Komenského v Bratislave.

O odvolaniach na verejnom zasadnutí bude rozhodovať senát v zložení Peter Paluda (predsedajúci), Dana Wänkeová a Ivetta Macejková a medzi verejnosťou by mal byť aj šéf NS SR Ján Šikuta.

Ako môže Najvyšší súd rozhodnúť?

NS SR nemusí posudzovať celý neprávoplatný rozsudok, ale musí sa zamerať na tú časť, ktorú napadla prokuratúra či poškodení.

Čo sa týka Szabóa, NS SR má kompetenciu potvrdiť verdikt, vrátiť vec prvostupňovému ŠTS, ale aj oslobodiť obžalovaného.

Pri Kočnerovi a Zsuzsovej môže buď potvrdiť oslobodzujúci rozsudok, alebo ho zrušiť a vrátiť vec ŠTS. Rozsudok môže zrušiť napríklad vtedy, ak sú pochybnosti o skutkových zisteniach a je treba doplniť dôkazy.

Prokuratúra a právni zástupcovia poškodených žiadajú v takomto prípade odňať vec senátu, ktorý pôvodne rozhodoval v danom prípade.

ŠTS by pri vrátení rozsudku musel vykonať úkony a dôkazy, ktoré mu nariadil NS SR. Proti následnému výroku špecializovaného súdu by sa mohli obe strany opäť odvolať.

Právoplatne odsúdená dvojica

V kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej sú zatiaľ právoplatne odsúdení dvaja muži – strelec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

Andruskóovi uložil ŠTS v decembri 2019 v rámci schvaľovania dohody o vine a treste 15 rokov väzenia. Bývalý vojak Marček sa k zastreleniu Kuciaka a Kušnírovej priznal až neskôr.

Pôvodne bol súdený so zvyškom obžalovaných v procese, ktorý sa začal v januári 2020. Po tom, čo sa aj pred súdom priznal, a ten ho opakovane vypočul, bol vyčlenený na samostatné konanie. V apríli 2020 mu nakoniec ŠTS vymeral trest 23 rokov väzenia.

Proti tomu sa následne odvolal prokurátor, ktorý v jeho prípade požadoval trest 25 rokov. Najvyšší SR tomuto odvolaniu vyhovel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko