Na hlavný obsah

Volkswagen spustil očkovanie pre zamestnancov priamo v podniku

Ide o pilotnú fázu projektu.

Volkswagen spustil očkovanie pre zamestnancov priamo v podniku
Na snímke logo nemeckej automobilky Volkswagen na budove závodu v Bratislave. Foto: TASR

Spoločnosť Volkswagen (VW) Slovakia spustila v pondelok (14. 6.) ako jeden z prvých zamestnávateľov na Slovensku očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Nechať sa zaočkovať priamo v podniku môžu zamestnanci bratislavského a martinského závodu.

Ide o pilotnú fázu programu spolupráce so zamestnávateľmi na realizácii Národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID-19, ktorým ministerstvo zdravotníctva sprístupňuje očkovanie aj pre firmy.

„Do programu očkovania u zamestnávateľov sa prihlásilo zatiaľ 18 zamestnávateľov, v piatok (11. 6.) sa spustilo očkovanie v U.S. Steel a vo firme Schaeffler,“ priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Výber z dvoch vakcín

Očkovanie sa vo VW Slovakia bude realizovať prostredníctvom zmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Zaočkovať sa môžu nechať zamestnanci, ale aj ich rodinní príslušníci vrátane detí nad 18 rokov a zamestnanci dodávateľských firiem.

Podľa vlastného uváženia si môžu vybrať z dvoch na Slovensku aktuálne dostupných vakcín (Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson). Vakcíny a zdravotnícky materiál poskytuje štát, náklady na očkovanie sú uhrádzané zo zdravotného poistenia rovnako ako pri očkovaní vo vakcinačných centrách.

Podnik zabezpečuje prostredníctvom svojho zmluvného partnera personál, technické vybavenie a celú organizáciu očkovania. Nechať sa zaočkovať priamo v areáli závodu zatiaľ prejavilo záujem viac ako 1 000 zamestnancov, ich rodinných príslušníkov a pracovníkov externých firiem.

Zdravie ako najvyššia priorita

„Očkovanie je najúčinnejšou ochranou proti ochoreniu COVID-19 a pre všetkých je poskytované zadarmo. Keď hovoríme o tom, že chceme život vrátiť do normálu, bez obmedzení, bez rúšok, musíme si uvedomiť, že to dosiahneme len vďaka očkovaniu,“ povedal Lengvarský, ktorý ocenil ochotu a záujem podnikov. Ľudí vyzval, aby sa dali zaočkovať.

„Teší nás, že po intenzívnych snahách a rozhovoroch nám bolo umožnené očkovať priamo v podniku. Zdravie zamestnancov je pre nás najvyššou prioritou, a preto privítame, keď sa v rámci prevencie nechajú zaočkovať a budú sa tak podieľať na zvyšovaní kolektívnej imunity.

Zároveň plne rešpektujeme a budeme rešpektovať, že ide o každého dobrovoľnú osobnú záležitosť,“ dodal Sebastian Krapoth, člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo VW Slovakia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko