Na hlavný obsah

Očkovanie v lekárňach? Požiadavka je na stole, rezort zdravotníctva reaguje

V iných krajinách je to bežné, poukázali lekárnici.

Očkovanie v lekárňach? Požiadavka je na stole, rezort zdravotníctva reaguje
Možnosť očkovania v lekárňach je na stole. Foto: TASR, koláž: RTVS

Slovenská lekárnická komora (SLeK) chce očkovať ľudí v lekárňach. Cieľom komory je zmeniť očkovaciu stratégiu a dosiahnuť čo možno najväčší počet zaočkovaných. Uviedol to v utorok (15. 6.) prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

Poukázal na to, že očkovanie proti chrípke aj ďalším infekčným ochoreniam je v lekárňach samozrejmosťou v najmenej 14 európskych krajinách. „Skúsenosti umožňujú vysloviť predpoklad, že táto možnosť dokáže v krátkom čase zvýšiť zaočkovanosť populácie,“ zdôraznil.

Certifikovaný kurz

Viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková doplnila, že farmaceuti pomáhajú znižovať tlak na systém zdravotnej starostlivosti, prinášajú úsporu nákladov a pomáhajú aj v identifikácii osôb vo zvýšenom riziku nákazy. Slovensko podľa nej nevyužíva príležitosti, ktoré má.

Prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková poukázala na to, že Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším počtom odvrátiteľných úmrtí.

„Práve preto treba uvažovať o zmenách, ktoré môžu chrániť ľudí pred dôsledkami preventabilných infekčných ochorení.“ skonštatovala.

Informovala, že na Katedre epidemiológie Fakulty verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity dokážu pripraviť certifikovaný kurz pre farmaceutov, aby boli schopní zhodnotiť, koho môžu či nemôžu očkovať.

Súčasťou školenia by boli poznatky o zložení, správnom skladovaní či aplikácii vakcín aj o možných nežiaducich účinkoch.

Vzájomná dohoda ako kľúčový faktor

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR reagovalo, že v prípade vzájomnej dohody všetkých zainteresovaných strán bude pracovať v tejto veci na zmene legislatívy.

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová poukázala na to, že zaočkovanosť proti chrípke je na Slovensku na úrovni 4 %. Cieľom je, aby sa toto číslo zvýšilo.

„V zahraničí je bežnou praxou využitie farmaceutov v tejto oblasti v lekárňach. Veľkou výhodou je totiž dostupnosť lekární pre širokú verejnosť či zabezpečenie odborného personálu. V tejto veci je však nevyhnutné zaškolenie lekárnikov a získanie certifikátu pre bezpečnosť pacienta,“ povedala.

„V prípade vzájomnej dohody všetkých zainteresovaných strán rezort bude pracovať v tejto veci na zmene legislatívy. Na úvod by mohla zahŕňať očkovanie proti chrípke, do budúcnosti nevylučujeme rozšírenie o očkovanie proti ochoreniu COVID-19,“ dodala Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko