Na hlavný obsah

Rokovanie lídrov Srbska a Kosova neprinieslo žiadnu dohodu

Premiér Kurti žiada jednoznačné uznanie nezávislosti.

Rokovanie lídrov Srbska a Kosova neprinieslo žiadnu dohodu
V popredí albánsky premiér Albin Kurti. Foto: euractiv.sk

Prvé stretnutie srbského prezidenta Aleksandara Vučiča s kosovským premiérom Albinom Kurtim, venované normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, v utorok (15. 6.) v Bruseli neprinieslo žiadny výsledok, ale dialóg bude pokračovať v júli.

Po rokovaní to médiám oznámil srbský prezident, podľa ktorého Kurti dal najavo, že terajšie albánske vedenie Kosova nemieni splniť to, čo sa už predtým v Bruseli dohodlo. Všetko následne potvrdil aj Kurti.

Vučič povedal, že strany sa nedohodli vôbec na ničom. Dohodli sa len na tom, že sa rokovania budú do konca júla opakovať.

„Chceli hneď počuť, kedy uznáme nezávislosť Kosova. A označujú za incidenty a provokácie to, že sa Srbi chcú zúčastňovať liturgií vo svojich kostoloch,“ posťažoval sa pred novinármi prezident.

„Úplná absencia reality,“ dodal. Prištinská delegácia podľa neho dala najavo, že nemá v úmysle splniť dohody, ktoré Albánci v Bruseli už v minulosti podpísali.

V tejto súvislosti spomenul okrem iného to, že Priština nechce vôbec rokovať o vytvorení Spoločenstva srbských obcí na severe Kosova, ktorý obýva silná srbská menšina.

Príslušná dohoda, ktorú Belehrad považuje za veľmi dôležitú, v Bruseli dohodli už predtým, ale jej realizácia uviazla na silnom odpore radikálnych albánskych politických kruhov.

Vučič vidí provokácie

Stanovisko kosovskej vlády pri dnešnej schôdzke, ako ho charakterizoval Vučič, následne potvrdil na sociálnej sieti aj Kurti.

Napísal, že albánska delegácia dala najavo kritický postoj k doterajšiemu procesu rokovania, a potvrdila výhrady voči už uzavretým dohodám. „Vyjadrili sme pripravenosť na konštruktívny dialóg o vzájomnom uznávaní,“ poznamenal.

Srbský prezident tento postoj prištinského vedenia odmieta. Podľa neho požiadavky vznesené s jediným cieľom – uznaním Kosova – nie sú žiadnym dialógom o kompromise.

Vučič je presvedčený, že Kurti neprišiel do Bruselu kvôli dohode, ale provokovať, aby vyvolal nejakú reakciu, na základe ktorej by mohol ukončiť dialóg.

Vučič však odmietol, že by pri stretnutí, ktoré zrejme prebiehalo vo vzrušenej atmosfére, z jeho strany padli nejaké urážlivé výroky. „Odpovedal som ostro, ale neprekročil som hranice. On (Kurti) prišiel, aby sa na ničom nedohodol. Povedal: Prišiel som sa vás opýtať, kedy uznáte Kosovo? Odpovedal som, že nikdy, a on vybuchol,“ vyhlásil srbský prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet