Na hlavný obsah

Rakúsko pošle západnému Balkánu milión dávok vakcín

Kurz považuje región za dôležitý aj z hľadiska boja proti migrácii.

Rakúsko pošle západnému Balkánu milión dávok vakcín
Na snímke (zľava) srbská premiérka Ana Brnabič a rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: @sebastiankurz

Rakúsko poskytne krajinám západného Balkánu milión dávok vakcín proti covidu nad rámec toho, čo krajina tomuto regiónu poskytuje prostredníctvom Európskej únie. Po samite s náprotivkami zo západného Balkánu to v piatok (18. 6.) oznámil kancelár Sebastian Kurz.

Kurz v rakúskej metropole hostil konferenciu o západnom Balkáne s predstaviteľmi Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čiernej Hory, Severného Macedónska, Srbska, Albánska a Európskej únie. Ide o krajiny, ktoré zatiaľ nie sú členmi EÚ, aj keď takéto ambície majú.

Na záverečnej tlačovej konferencii Kurz povedal, že do týchto štátov by mali dodatočné dávky vakcíny dodať počas leta. „Budeme v bezpečí až vtedy, keď budú v bezpečí všetky krajiny,“ vysvetlil pohnútky Kurz.

Rakúsko okrem toho koordinuje distribúciu 651 000 dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré pre štáty západného Balkánu objednala EÚ.

Témou aj ilegálna migrácia

Hlavnou témou viedenskej schôdzky bol však podľa denníka Der Standard spoločný boj proti ilegálnej migrácii, hovorilo sa ale tiež o perspektíve členstva balkánskych krajín v EÚ.

Na konferencii sa zúčastnili srbská premiérka Ana Brnabičová, severomacedónsky premiér Zoran Zaev, šéfovia vlád Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory a Kosova Zoran Tegeltija, Zdravko Krivokapič a Albin Kurti a tiež zvláštny splnomocnenec EÚ pre kosovsko-srbský dialóg Miroslav Lajčák. Z Albánska pricestovala ministerka infraštruktúry Belinda Bellukuová.

Spoločný boj proti ilegálnej migrácii je podľa Kurza práve pred letom veľmi dôležitý. Kancelár na sociálnej poďakoval „štátom západného Balkánu a Grécku za ochranu hraníc, ktorú podporuje Rakúsko aj policajtkami a policajtmi“.

Experti rakúskeho ministerstva vnútra podľa denníka Der Standard predpokladajú, že v dôsledku odstraňovania proticovidových obmedzení opäť porastie tlak na migráciu smerom do EÚ. V súčasnosti je podľa úradu rakúskeho kancelára v Grécku a krajinách západného Balkánu okolo 80 000 migrantov, ktorí tam sú protizákonne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet